Israel en Syrie zoeken in Barcelona toenadering

Israël heeft maandag op de Euro-Mediterrane conferentie in Barcelona een beroep gedaan op Syrië het wederzijdse conflict bij te leggen....

AFP; REUTER

Reuter, AFP

BARCELONA

'De vrede tussen ons is van strategisch belang voor Israël en naar ik meen ook voor Syrië', zo had Barak in een hartstochtelijk pleidooi voor de vrede op de openingssessie van de Middellandse Zee-conferentie gezegd. Barak, een voormalig chef-staf van het Israëlische leger, is sinds vorige week minister van Buitenlandse Zaken.

De Syrische minister Al-Shara reageerde niet direct op het betoog van Barak, die benadrukte dat een vredesregeling de veiligheid van zowel Israël als Syrië in acht zal dienen te nemen. Hij richtte zich tot het plenum en zei dat Barak zijn voorstellen maar in praktijk moet brengen.

Al-Shara nam geen polemische toon aan, en hij week duidelijk van zijn voorgenomen tekst af. Als Baraks verzekering dat vrede van strategisch belang is voor Israël op waarheid is gebaseerd en Israël rekening wil houden met de veiligheidsbelangen van Syrië, zo zei hij, 'kan de vrede in een paar maanden zijn beklonken.'

Minister Barak liet gisterenavond weten de Arabische versie van de toespraak van Al-Shara 'diepgaand' te willen bestuderen.

De Israëlische minister zei te hopen in de Syrische tekst positieve boodschappen en redenen voor optimisme te zullen aantreffen. Al-Shara zei tegenover het plenum in Barcelona bereid te zijn 'in alle objectiviteit' aan een volledige vrede met Israël mee te werken, 'als blijkt dat de woorden van generaal Barak een verplichting ten overstaan van deze conferentie inhouden'.

De speech van Barak, die na de moord op premier Rabin door diens opvolger Peres is benoemd om zich te storten op het Syrische dossier, stond gisteren niet op zichzelf. 's Ochtends had Peres in Jeruzalem voor de Knesset-commissie van buitenlandse zaken gezegd dat de door Israël in 1981 geannexeerde Golan-hoogte 'Syrisch land' is. Die uitspraak wordt door diplomaten beschouwd als een handreiking naar het bewind van president Assad. Syrië raakte de Golan in de Zesdaagse Oorlog van 1967 aan Israël kwijt.

Minister Barak deed gisteren netzomin als Al-Shara nieuwe inhoudelijke voorstellen. De Israëli's lijken te pogen allereerst het ijs te breken in het vredesoverleg met de Syriërs. De opgeschorte besprekingen tussen de twee landen in Washington, die in een impasse zijn beland, staan bekend om hun ijzige atmosfeer.

Barak, die 35 jaar soldaat was, wijdde een groot deel van zijn speech aan de oorlogen met Syrië. 'Op het slagveld zijn we rivalen geweest en hebben de beste zonen van Syrië en Israël hun bloed vergoten', zei hij. 'Laten we ons voegen in de nieuwe club van vredestichters en vredehandhavers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden