Israël en Syrië beginnen serieuze wapenwedloop

Een nieuwe bewapeningswedloop tussen Syrië en Israël ligt in het verschiet. Israël deed dinsdag zijn derde proeflancering met een anti-raket-raket, de Arrow-2....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Premier Netanyahu bestempelde de dreiging van de Syrische Scuds dinsdag als 'niets nieuws'. Het enige verschil is dat Syrië de raketten tegenwoordig zelf kan maken, zei hij, maar ze vormen geen nieuwe strategische factor.

Netanyahu werd woensdag terechtgewezen. De oud-voorzitter van de Knesset-commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, de socialist Hagai Merom, liet op de legerradio weten over informatie te beschikken dat 'oorlog met Syrië een realistische mogelijkheid is'.

Merom, die zegt zich te baseren op 'taxaties' van de militaire inlichtingendienst, vroeg premier Netanyahu de spanningen niet te bagatelliseren. Netanyahu had de Israëlische oppositie dinsdag beschuldigd van het creëren van een sfeer van angst, 'alsof Israël in een onmiddellijk, vreselijk gevaar verkeert'.

Het invloedrijke hoofd van het Jaffee Centre for Strategic Studies in Tel Aviv, Ze'ev Maoz, schreef deze week in het dagblad Haaretz dat de verkiezing van Netanyahu de kansen op een Syrische verrassingsaanval had vergroot. De Syriërs zou alleen de militaire optie resten om de diplomatieke impasse te doorbreken.

De spanning tussen Israël en Syrië is toegenomen sinds Likud-leider Netanyahu in juni aan de macht kwam. Het bilaterale vredesoverleg is opgeschort, omdat Israël territoriale concessies op de Golan-hoogte categorisch afwijst.

In plaats van onderhandelen in het kader van 'land-voor-vrede', zoals onder de premiers Rabin en Peres, heeft Netanyahu de zogenaamde 'Libanon Eerst'-formule gelanceerd. Volgens dat plan zou Syrië de Libanese verzetsbeweging Hezbollah dienen te neutraliseren in ruil voor een Israëlisch vertrek uit de Zuid-Libanese 'veiligheidszone'. Syrië en Libanon hebben het voorstel van de hand gewezen als een Israëlische truc de Golan-hoogte niet te hoeven teruggeven.

Het is meer dan aannemelijk dat de timing van de lancering van de Israëlische Arrow-2-raket verband houdt met de Israëlisch-Syrische frictie. Het Arrow-programma, dat in de jaren tachtig voortvloeide uit het Amerikaanse 'Strategic Defense Initiative' (SDI), heeft ten doel Israël een waterdicht luchtverdedigingssysteem tegen gronddoelraketten te verschaffen. De Syrische Scud-C-raketten kunnen doelen in heel Israël bereiken.

De directeur-generaal van Israel Aircraft Industries, Moshe Keret, noemde de proeflancering een 'groot succes'. Het was voor het eerst dat een Arrow 2-raket op grote hoogte een raket onderschepte en vernietigde. Premier Netanyahu voelde zich gesterkt door de geslaagde test, die boven de Middellandse Zee werd uitgevoerd. 'Laat er geen misverstand bestaan over onze bedoelingen, noch over onze capaciteiten of die van de Syriërs', zei hij.

Netanyahu heeft echter duidelijk gemaakt niet terug te zullen deinzen voor escalatie in Libanon, waar Syrië de militaire grootmacht is. Het gonst van de geruchten over een nieuwe actie tegen Hezbollah, dat logistieke steun van Syrië krijgt.

Chef-staf Shahak vertelde de Knesset-commissie voor Buitenlandse Zaken vorige week dat de shi'itische Hezbollah sinds kort over katjoesja-raketten beschikt met een reikwijdte van 40 kilometer. Hezbollah zou daardoor veel grotere delen van Noord-Israël onder vuur kunnen nemen dan met de oude raketten, die een bereik van 20 kilometer hebben. Shahaks informatie is nergens bevestigd, maar is in de gespannen sfeer een eigen leven gaan leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden