Israël en PLO gaan beraad over Palestijnse autonomie versnellen

Israël en de PLO zullen hun overleg over de uitbreiding van de Palestijnse autonomie in de bezette gebieden versnellen teneinde vóór 1 juli een akkoord te sluiten....

Reuter, AP

CAIRO

De Israëlische delegatieleider, generaal-majoor Oren Shahor, zei woensdag dat de besprekingen in Caïro, die in de overdracht van bestuurlijke bevoegdheden aan de Palestijnse Autoriteit moeten uitmonden, in 'een hogere versnelling' en 'zonder bureaucratie' worden voortgezet. 'Er is veel technisch werk te verzetten', zei hij. Tot nog toe had Israël slechts een beperkte bestuursoverdacht aan de Palestijnen (early empowerment) voor ogen.

Het Israëlische delegatielid Yossi Sarid, die minister van Milieu is, betwijfelde of de uiterste datum van 1 juli kan worden gehaald. 'Waarschijnlijk hebben we één of twee weken extra nodig om alle puntjes op de i te zetten', zei hij. Maar PLO-woordvoerder Marwan Kanafani noemde 1 juli 'een heilige datum voor ons'.

Sarid doelde op het belangrijkste geschilpunt: de terugtrekking van Israëlische legereenheden uit Palestijnse bevolkingscentra op de westelijke Jordaanoever, die dient vooraf te gaan aan de verkiezingen voor een Palestijnse bestuursraad. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, en de Palestijnse top-onderhandelaar Shaath zullen zich volgende week in Caïro over deze kwestie buigen.

De twee partijen bereikten gisteren overeenstemming over de oprichting van een departement voor arbeidszaken in de bezette gebieden.

Werkvergunningen voor Israël, sociale premies en uitkeringen zullen voortaan onder het Palestijnse zelfbestuur vallen. De onderhandelingen nieuwe stijl, in kleine werkgroepen die nog dertig andere aspecten van het Palestijnse zelfbestuur bestrijken, beginnen volgende week 'ergens bij Jeruzalem', aldus Shahor.

Zo zal onder meer over politiek gevoelige zaken als de verdeling van water, elektriciteitsvoorziening, telecommunicatie, transport- en bankwezen een akkoord moeten worden bereikt.

Het mandaat van de werkgroepen is de precieze reikwijdte vast te stellen van het gezag van de Palestijnse Autoriteit, die sinds mei vorig jaar onder PLO-voorzitter Yasser Arafat in de Gaza-strook en Jericho 'regeert'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden