Israël en Palestijnen bijna in oorlog

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is dit weekend geëscaleerd tot bijna totale oorlog. Bij de gevechten zijn door de Israëli's helikopters, raketten en granaten gebruikt tegen Palestijnse demonstranten en politie....

Het zijn de ernstigste onlusten sinds Israël in 1996 een tunnel opende onder de Tempelberg. De afgelopen vier dagen zijn meer dan dertig Palestijnen om het leven gekomen en twee Israëlische soldaten. Aan Palestijnse kant vielen honderden gewonden, aan Israëlische zijde enkele tientallen. Het geweld is door de Palestijnse media bestempeld tot de 'Haram al Sharif intifadah'. Haram al Sharif is de Arabische naam voor de Tempelberg.

De Israëlische premier Ehud Barak heeft de Palestijnse leider Yasser Arafat gewaarschuwd dat hij zich niet door het geweld onder druk laat zetten in de vredesonderhandelingen. Arafat van zijn kant heeft gezegd internationale steun te zullen zoeken als de Israëlische troepen zich niet terughoudender opstellen.

Beide zijden zeggen nog altijd het vredesproces voort te willen zetten. De contacten tussen de Israëlische en Palestijnse veiligheidsdiensten, de ruggegraat van het vredesproces, lijken na het geweld van zondag echter gedeeltelijk te zijn afgebroken.

Israëlische tanks hebben zondag posities ingenomen rond de Palestijnse steden Nablus en Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De stap wordt vooral gezien als een waarschuwing. De Israëlische troepen hebben tot dusver niet de grenzen overschreden van het gebied dat onder controle staat van de Palestijnse Autoriteit.

In Nablus werd zondagavond een Israëlische eenheid belegerd die een joodse enclave beschermt bij het bijbelse graf van Jozef. Daarbij kwam het tot schotenwisselingen en zetten de Israëli's helikopters in. Zeker één Palestijnse agent en een Israëlische soldaat kwamen om het leven.

In de Gaza-strook vuurden Israëlische soldaten een anti-tank raket af op Palestijnse demonstranten bij de geïsoleerde joodse nederzetting Netzarim. Daarbij werden drie Palestijnen gedood. Bij de grensovergang Rafah met Egypte werd een 10-jarig Palestijns jongetje doodgeschoten.

In Israël zelf liep een protestmars van Arabische Israëli's bij de noordelijk stad Umm al Fahm volledig uit de hand. Een van de doden van de rellen op de Tempelberg afgelopen vrijdag was afkomstig uit de Arabisch-Israëlische stad. Bij de demonstraties zondag kwamen nog eens twee inwoners om het leven. Later brak er ook geweld uit in andere Arabische bevolkingscentra in Israël, onder meer in Jaffa bij Tel Aviv.

De Arabische wereld heeft woedend gereageerd op het geweld. De Arabische Liga wil een spoedberaad beleggen om de situatie in de Palestijnse gebieden te bespreken. President Mubarak van Egypte heeft de Israëlische 'provocatieve acties' scherp veroordeeld. De geweldsuitbarsting zou ook de kansen schaden op een hervatting van vredesbesprekingen tussen Israël en Syrië.

Opvallend genoeg hebben ook de Verenigde Staten het bezoek van Ariël Sharon aan de Tempelberg hard veroordeeld. Het bezoek van de leider van de rechtse Israëlische oppositie heeft volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de spanningen veroorzaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden