Israël eigent zich groot stuk bezet land toe op Westoever

Israël heeft zich een stuk land van 234 hectare op de bezette Westelijke Jordaanoever toegeëigend. Dit heeft de militaire radio in Israël medegedeeld. Volgens protestbeweging Peace Now is het een van de grootste confiscaties door de Israëlische staat in de afgelopen jaren.

Palestijns gebied nabij Jericho.Beeld reuters

Internationaal wordt de Westelijke Jordaanoever beschouwd als Palestijns gebied bezet door Israël. Een strook land ten zuiden van de stad Jericho en niet ver van de Dode Zee is nu bezit geworden van de Israëlische staat. De legerradio berichtte dat op 10 maart een verklaring is ondertekend die de landacquisitie bevestigt.

Volgens Peace Now, die de Israëlische nederzettingspolitiek in bezet gebied registreert, had de staat al langer het voornemen nabijgelegen nederzettingen uit te breiden, en te investeren in toerisme en commerciële bedrijvigheid in de regio. In januari had het ministerie van Defensie al toestemming gegeven voor een gebiedsuitbreiding ergens ten zuiden van Jericho. Destijds ging het om een oppervlak van 150 hectare, maar die is nu een stuk groter uitgevallen, zo beklaagt Peace Now zich.

Tegenover persbureau Reuters ziet de Israëlische defensieminister af van commentaar op de berichtgeving. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) bevestigt de landconfiscatie op Twitter met foto's van het vermeende besluit daartoe.

Nederzettingspolitiek

Sinds Israël na de winst van de Zesdaagse Oorlog in 1967 de Palestijnse gebieden op de Westoever bezet, hebben zogenoemde kolonisten nederzettingen gesticht verspreid over het bezette gebied. De internationale gemeenschap veroordeelt deze praktijk veelal als illegaal, maar de Israëlische politiek ontmoedigt kolonisten niet. Integendeel, Israël voert in recente jaren een bewuste nederzettingspolitiek die de vestiging van kolonisten in bezet gebied bevordert.

Volgens de Palestijnen tracht Israël daarmee de opbouw van een Palestijnse staat te frustreren. Een tweestatenoplossing, zoals vaak geopperd bij vredesoorlog, wordt een lastig verhaal wanneer talloze Israëlische enclaves verspreid liggen op Palestijns grondgebied.

De confiscatie komt na maanden van opgelopen spanningen tussen beide partijen. Geweldsincidenten zijn aan de orde van de dag. Sinds oktober zijn zeker 184 Palestijnen gedood, veelal omdat ze joodse Israëliërs aanvielen met steekwapens. Omgekeerd kwamen 28 joodse Israëliërs en twee Amerikaanse burgers om het leven door toedoen van Palestijns geweld.

Palestijnse vrouwen rouwen maandag bij een begrafenis.Beeld reuters
PLO-onderhandelaar Saeb Erekat protesteert tegen gebiedsuitbreiding in januari.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden