Israël bouwt woningen in drie nederzettingen

Het Israëlische kabinet is zondag akkoord gegaan met de uitbreiding van drie joodse nederzettingen in de regio Jeruzalem. Het besluit zal het vredesoverleg met de PLO verder bemoeilijken....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

JERUZALEM, CAIRO, PARIJS

Minister van Huisvesting Ben-Eliezer zei dat het de bedoeling is dat vijfhonderd nieuwe woningen worden gebouwd in Maaleh Adumim, achthonderd in Givat Zeev en vijfhonderd in Beitar. Volgens Ben-Eliezer is het kabinet akkoord gegaan met slechts de helft van de bouwplannen. Vier linkse Meretz-ministers stemden tegen.

De Uitvoerende Raad van de PLO gaat zich vlak na de ramadan, begin maart, in Caïro of Tunis beraden over 'het dode vredesproces'. Een lid van het hoogste Palestijnse besluitvormingsorgaan heeft dit zondag meegedeeld.

'Wat wij het vredesproces noemen, is dood wegens de Israëlische arrogantie en onverzoenlijkheid', zei Jamal al-Sourani. 'Israël gaat door met zijn agressieve politiek door joodse nederzettingen te blijven bouwen, zich niet van het Palestijnse land terug te trekken en de Palestijnse zaak te negeren.''

In Parijs gingen zaterdagnacht Yasser Arafat en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres uit elkaar zonder toenadering te hebben bereikt over de uitbreiding van het Palestijnse zelfbestuur. Peres en de PLO-leider kwamen tijdens de openingsceremonie van een conferentie over de toekomst van het Middellandse-Zeegebied met elkaar in aanvaring.

Tijdens de conferentie beschuldigde Arafat Israël ervan de vredesakkoorden te schenden. Het vredesproces is 'verlamd' door gebroken beloften, het uitblijven van (geld)middelen en gewelddaden, aldus de PLO-leider. Later trokken Arafat en Peres zich in een hotel terug om elkaar onder vier ogen te spreken. 'De problemen blijven', zei Peres na afloop.

Op dezelfde conferentie zei premier Rabin dat 'er geen politiek obstakel is dat de uitvoering verhindert van alles wat de Palestijnen is beloofd. Het obstakel is terreur'. Arafat beantwoordde zondag de Israëlische druk de terreur aan te pakken met de arrestatie in Gaza van drie prominente leden van de fundamentalistische Hamas-beweging.

Kennelijk om de pijn bij de PLO over de uitbreiding van de nederzettingen te verzachten heeft Israël zondag ongeveer negenhonderd Palestijnse arbeiders toegelaten. Het is de eerste stap om de afsluiting van de bezette gebieden ongedaan te maken. Rabin besloot vorige maand de grenzen te sluiten voor de 60 duizend Palestijnen die in Israël werken na een zelfmoordactie waarbij 21 Israëli's werden gedood.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden