Israël bouwt meer huizen Westoever

Israël gaat door met het uitbreiden van nederzettingen op de Westoever ondanks de 'routekaart naar vrede'. De regering heeft besloten dat de bouw is toegestaan als de plannen maar goedgekeurd waren voordat de routekaart werd aangenomen....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Het besluit van de regering kwam in de vorm van een antwoord op een petitie van een dorp in Israël tegen de bouw van een aangrenzende buurt die over de 'groene lijn', de grens van voor juni 1967, ligt. De nieuwe buurt zou behoren tot de nederzetting Alfei Menashe, hoewel de bouw drie kilometer buiten de bestaande grenzen van die nederzetting plaatsheeft.

De nieuwe buurt wordt gebouwd op land dat van de rest van de Westoever is afgesneden door de barrière die Israël daar bouwt. Het is niet het enige geval van sluipende annexatie door Israël van land dat het met de barrière heeft geïsoleerd van de Palestijnse gebieden. Op zeker vijf andere plekken zou hetzelfde gebeuren.

Een van de meest schrijnende gevallen is het dorp Jayyous waar kolonisten uit de nederzetting Zufim vorige week meer dan honderd olijfbomen van Palestijnse boeren vernietigden. Zufim bouwt er honderden huizen bij op land dat niet aan de nederzetting grenst. De grond van Jayyous waarop de kolonisten bouwen, is eveneens door de barrière van de Palestijnse gebieden afgesneden.

Israël zegt zich niet alleen het recht voor te behouden bestaande plannen uit te voeren, het heeft ook formeel een uitzondering gemaakt in de aanvaarding van de routekaart, voor de bouw in nederzettingen op de Westoever. Bovendien beroept de regering zich op een uitspraak van de Amerikaanse president Bush. Die heeft gezegd dat het onrealistisch is om sommige bestaande woonconcentraties van Israëliërs op de Westoever, dicht bij de oude grens, te ontmantelen.

De Palestijnen zien in de uitbreidingen, kilometers van de bestaande nederzettingen vandaan in sommige gevallen, een bevestiging van hun ergste angsten over de Israëlische barrière. Die zou volgens hen nooit bedoeld zijn als veiligheidsmaatregel, tegen de zelfmoordaanslagen zoals Israël zegt, maar als een manier voor de kolonisten om meer Palestijns land te pakken.

De Palestijnse regering heeft veranderingen die Israël in het traject heeft aangebracht, zodat het dichter langs de oude grens loopt, afgedaan als cosmetisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden