'Israël bouwt geen nieuwe nederzettingen'

Israël zal geen nieuwe nederzettingen bouwen op de bezette westelijke Jordaanoever, noch met dat doel land confisqueren. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres woensdag in Parijs gezegd, na een onderhoud met zijn Franse ambtgenoot Alain Juppé....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

PARIJS/JERUZALEM

De spanningen tussen Israël en de PLO zijn hoog opgelopen vanwege de praktijk dat Israëlische kolonisten bestaande nederzettingen uitbreiden. De PLO vroeg de Veiligheidsraad van de VN dinsdag Israëls 'illegale nederzettingenpolitiek' te veroordelen, omdat die een definitieve vredesregeling in de weg zou staan.

Minister Peres leek met zijn uitspraak de Palestijnse zorgen te willen wegnemen, die zijn toegenomen sinds premier Rabin dinsdag openlijk erkende niet van zins te zijn de hele Westoever te ontruimen.

Frankrijk had vorige week aangedrongen op stopzetting van de nieuwbouw van de nederzetting Efrat, nabij Bethlehem, die tot ernstige Palestijnse protesten leidde. De Israëlische regering wees na de betogingen de kolonisten van Efrat een andere bouwlocatie toe.

De uitbreiding van de nederzetting Elkana in het noorden van de Westoever, die dinsdag begon, heeft de Palestijns-Israëlische controverse verscherpt. PLO-voorman Yasser Abed Rabbo, lid van de Palestijnse Autoriteit (PA) onder PLO-voorzitter Arafat, waarschuwde op de radio dat de PLO de traag verlopende onderhandelingen over autonomie elk ogenblik kan afbreken.

Abed Rabbo zei de werkzaamheden bij Elkana ernstiger op te nemen dan het geschil om Efrat. 'Ik denk dat deze weg dood loopt.' Hij zei dat de PA volgende week een speciale vergadering aan de kwestie zal wijden.

Israëlische militairen openden woensdagochtend het vuur op Palestijnen die zich verzetten tegen bouwwerkzaamheden bij de nederzetting Alei Zahav. Er vielen geen gewonden, behalve een Palestijnse fotograaf van het persbureau AP die door een steen werd getroffen. De Palestijnse betogers hadden spandoeken bij zich met teksten als: 'Blijf van ons land af'.

Volgens Israëlische militaire deskundigen zal de hergroepering van het leger op de Westoever - de aftocht uit Palestijnse bevolkingscentra op grond van het autonomie-akkoord - Israël 200 miljoen dollar kosten. Daarbij is geen rekening gehouden met de aanleg van nieuwe wegen, die nederzettingen met elkaar en Israël verbinden.

Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft de generale staf inmiddels aan de minister van Financiën gevraagd 32 miljoen dollar vrij te geven voor de bouw van nieuwe kazernes buiten de Palestijnse steden. De krant meldde dat het leger steden waar géén joodse kolonisten wonen, binnen twee weken tot een maand na een akkoord kan hebben verlaten. Nablus en Hebron vallen daar, met hun grote joodse gemeenschappen, buiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden