nieuws

Israël bombardeert Gaza na raketaanval Hamas op Jeruzalem

De Israëlische luchtmacht heeft maandag bombardementen uitgevoerd op Gaza na een luchtaanval van de militante Palestijnse beweging Hamas op Jeruzalem. Hierbij zijn volgens het ministerie van Gezondheid van Gaza 20 doden gevallen. Volgens Hamas was de raketaanval vanuit Gaza een vergelding voor het geweld van de politie tegen Palestijnse demonstranten.

Marije Vlaskamp en Stieven Ramdharie
Raketten worden gelanceerd vanuit Gaza.  Beeld REUTERS
Raketten worden gelanceerd vanuit Gaza.Beeld REUTERS

Het was de eerste Palestijnse raketaanval op Jeruzalem sinds 2014. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Overal in de stad en elders in Israël klonk het luchtalarm. Een vergadering van het parlement moest worden afgebroken, waarna de parlementsleden zich terugtrokken in de schuilkelder.

Premier Netanyahu zei dat Hamas een ‘rode lijn’ had overschreden met de aanval op de Israëlische hoofdstad. Hij waarschuwde de Palestijnse beweging dat Israël ‘zeer krachtdadig’ zal reageren. ‘Wij tolereren geen aanvallen op ons grondgebied, onze hoofdstad, onze burgers en onze soldaten’, aldus Netanyahu. ‘Wie ons aanvalt, zal een hoge prijs betalen.’ Het Witte Huis veroordeelde ook de actie van Hamas.

Volgens het leger werden zeker zeven raketten afgevuurd richting Jeruzalem. Daarna werden raketaanvallen gemeld op Israëlische plaatsjes bij de grens met Gaza en op Ashkelon. De Israëlische luchtmacht voerde bombardementen uit op Gaza om Hamas te straffen. Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza vielen hierbij twintig doden en raakten 65 personen gewond. De luchtmacht zei dat diverse doelwitten van Hamas werden gebombardeerd, waaronder lanceerplatforms.

De raketaanvallen vonden plaats na nieuwe confrontaties tussen betogers en de politie in Jeruzalem waarbij meer dan driehonderd Palestijnen gewond raakten. Het is de ernstigste geweldsuitbarsting in jaren in Jeruzalem.

Minuten nadat een ultimatum van Hamas was afgelopen aan de Israëlische veiligheidstroepen om zich terug te trekken uit twee gebieden in de stad waar de confrontaties met de Palestijnen waren, klonken explosies. Zeker twee raketten kwamen volgens het leger neer bij Jeruzalem, een andere werd neergehaald. Palestijnse betogers in Jeruzalem juichten na de aanval van Hamas. ‘Dit is een boodschap die de vijand goed moet begrijpen’, aldus de gewapende tak van Hamas in een verklaring.

Aan de kant van de politie vielen eerder op de dag 21 gewonden, van wie een ernstig. Dat meldt de Palestijnse Rode Halve Maan, een hulporganisatie. De afgelopen weken zijn er vrijwel dagelijks gewelddadige confrontaties tussen Palestijnen en de politie rond de moskee en andere plaatsen die voor Joodse, christelijke en islamitische gelovigen zijn.

Maandagochtend vroeg hadden Palestijnse betogers volgens persbureau Associated Press de ingangen naar de Al Aqsa-moskee gebarricadeerd. Nadat Palestijnen stenen hadden gegooid naar de politie, schoot die met traangasgranaten en rubberen kogels op de aanwezigen in en rond de moskee.

Palestijnen botsten vandaag met Israëlische veiligheidsagenten in de Al Aqsa-moskee.  Beeld AP
Palestijnen botsten vandaag met Israëlische veiligheidsagenten in de Al Aqsa-moskee.Beeld AP

Op dat moment waren er zo’n vierhonderd mensen aanwezig, zowel jonge Palestijnse demonstranten als oudere gelovigen die kwamen bidden. Joodse inwoners van Jeruzalem werd maandag tijdelijk verboden te gaan naar het gebied rond de moskee, dat ook voor hen heilige grond is.

Klaagmuur

Ook bij een weg in de buurt van de Klaagmuur, waar duizenden Joden zich hadden verzameld voor gebed, kwam het tot confrontaties tussen de politie en Palestijnse betogers die een Israëlische auto bekogelden met stenen.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu en zijn defensieminister Benny Gantz houden spoedberaad met de legertop. Maandag is besloten om de grootste militaire oefening in dertig jaar voorlopig uit te stellen wegens de gespannen veiligheidssituatie in Jeruzalem en het zuiden van Israël.

De golf van onrust begon een maand geleden met het afsluiten van een plaats in de Jeruzalem waar Palestijnen ’s avonds graag samenkomen tijdens de islamitische vastenmaand. Daarna liepen de spanningen verder op door de geplande ontruiming van woningen van Palestijnse gezinnen in Sheikh Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem.

Hoorzitting

Maandag stelde het Israëlische Hof een hoorzitting over deze ontruiming, waarvan de VN-commissaris voor mensenrechten heeft gezegd dat ze onrechtmatig zijn, voorlopig uit wegens niet nader genoemde ‘omstandigheden’.

Gevreesd werd dat de al explosieve situatie tot een uitbarsting zou komen tijdens de viering van de Jeruzalem-dag maandag. Daarmee herdenkt Israël de inname van delen van de stad tijdens de oorlog van 1967 met een optocht met vlaggen langs heilige plaatsen. Palestijnen zien die viering als een Joodse provocatie, omdat zij delen van Jeruzalem ook als hun grondgebied beschouwen. De route van de vlaggenoptocht is om veiligheidsredenen omgegooid, nadat honderden protesterende Palestijnen zich bij de poort van Damascus in de oude stad hadden verzameld.

Het harde politieoptreden van de afgelopen weken, uitgerekend tijdens de ramadan, roept veel internationale kritiek op. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besprak maandag op verzoek van Tunesië achter gesloten deuren over de situatie in Jeruzalem.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft bij zijn Israëlische collega Meir Ben-Shabbat op kalmte aangedrongen. De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten eisen dat het geweld onmiddellijk ophoudt. ‘Verdere burgerslachtoffers moeten worden vermeden’, aldus een EU-woordvoerder in een verklaring. Ook de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft beide kanten opgeroepen te stoppen met de aanvallen. ‘Alle partijen moeten maatregelen nemen voor de-escalatie en om spanningen te verminderen.’

Israël rechtvaardigt het politieoptreden door te zeggen dat er aanwijzingen waren dat ‘extremisten’ de viering van Jeruzalem-dag wilden aangrijpen om rellen te schoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden