Israël bombardeert burgerdoelen Libanon

Bij Israëlische bombardementen op Libanon zijn vrijdag zeker acht doden en vijftig gewonden gevallen. Bases van de verzetsbeweging Hezbollah werden getroffen, maar ook snelwegen, bruggen, elektriciteitscentrales en een moskee....

Van onze correspondent Joris Luyendijk

Enkele uren na het Israëlische bombardement schoot Hezbollah raketten af op Noord-Israël. Hierbij vielen twee doden, de eerste Israëlische raketslachtoffers sinds 1995.

De Israëlische bombardementen waren een vergelding voor een eerdere serie raketaanvallen van Hezbollah op Noord-Israël, waarbij enkele gewonden vielen. Hezbollah zegt dat deze aanvallen weer een vergelding waren voor beschietingen van burgerdoelen in Zuid-Libanon door Israël en de pro-Israëlische SLA-militie. Volgens een drie jaar geleden gesloten 'April Akkoord' horen beide partijen af te zien van aanvallen op burgerdoelen.

De demissionaire premier Netanyahu zegt persoonlijk opdracht te hebben gegeven tot de bombardementen. Aankomend premier Barak zou pas nadien op de hoogte zijn gebracht. Deze reageerde boos dat er ook burgerdoelen waren bestookt en liet weten extra vaart achter de coalitievorming te zetten om snel het roer over te nemen.

Alle doden waren Libanese burgers. De Libanese president al-Hoss noemde de aanvallen 'barbaars' en Hezbollah-leider Nasrallah heeft met wraak gedreigd. Hoge Israëlische militairen kondigden op hun beurt aan iedere nieuwe vijandelijkheid 'massaal' te vergelden.

De politieke gevolgen van de bombardementen, de hevigste sinds de operatie Druiven der Gramschap drie jaar geleden aan meer dan honderdvijftig Libanese burgers het leven kostte, zijn moeilijk te overzien. Veel hangt af van de vraag of Hezbollah op nieuw raketten op Noord-Israël afvuurt, en zo de geweldsspiraal voortzet.

Sommige commentatoren in de Israëlische pers leggen de aanvallen uit als een signaal aan Syrië om Hezbollah aan banden te leggen. Syrië maakt sinds tien jaar de dienst uit in Libanon. Het land gebruikt Hezbollah om Israël onder druk te zetten en zo in toekomstige onderhandelingen de Golanhoogte terug te krijgen.

Nu Barak en Assad beiden hebben aangegeven snel tot zaken te willen komen, zou Israël met de aanvallen van gisteren hebben willen duidelijk maken dat het geen vijandelijkheden van Hezbollah duldt tijdens de vredesbesprekingen. Een belangrijk lid van Baraks Arbeidspartij, Ephraim Sneh, zei dat 'het duidelijk moet zijn dat we niet aan de onderhandelingstafel kunnen zitten terwijl Hezbollah op onze soldaten en zelfs op onze burgers schiet.'

Een geheel andere, in Arabische kringen te beluisteren, verklaring voor de hevige aanval op Libanon luidt dat het Israëlische leger al lang ongelukkig was met de weigering van politici om een aantal voor Israël vernederende successen van Hezbollah te vergelden. Kort voor de bombardementen deed een hoge militair nog zijn beklag dat de geloofwaardigheid van het leger werd aangetast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden