Israël bezet thuisbasis van Arafat

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft de Palestijnen dinsdag opgeroepen hun 'moreel verwerpelijke' zelfmoordacties te staken en Israël gevraagd om een eind te maken aan de 'illegale bezetting' en het harde optreden....

Volgens de Israëlische stafchef, generaal Mofaz, worden er bij de operaties in Gaza en op de Westoever ongeveer twintigduizend soldaten ingezet. In de omvangrijkste actie sinds het begin van de intifada, trokken dinsdagochtend honderdvijftig tanks Ramallah binnen.

De hele stad en de nabijgelegen vluchtelingenkampen werden bezet. Zeker vijf Palestijnen kwamen daarbij om het leven. Het hoofdkwartier van Yasser Arafat is opnieuw omsingeld. De Israëlische regering zei Arafat niet te zullen aanvallen. Enkele dagen geleden nog hief Israël de blokkade van Arafat in Ramallah op.

Het leger heeft grootscheepse arrestaties uitgevoerd in het vluchtelingenkamp Amari bij Ramallah. Drie daders van recente zelfmoordaanslagen, onder wie een vrouw, kwamen uit het kamp. Het huis van de familie van de vrouw zou zijn opgeblazen door de soldaten.

Eerder waren troepen voor enkele uren het kamp Jabaliya in de Gazastrook binnengetrokken. Daarbij werden achttien Palestijnen gedood. Bij andere acties van het leger in Gaza kwamen zeker vijf mensen om.

Volgens een legercommandant zijn tijdens de acties van de afgelopen dagen 'tientallen gelouterde terroristen' opgepakt en twintig wapenfabrieken vernietigd.

De Palestijnse volksvertegenwoordigster Hanan Ashrawi noemde de operaties echter het 'terroriseren van een gevangen genomen bevolking'. Ze zei dat op deze manier 'iedere Palestijn een potentiële strijder' wordt.

In het noorden van Israël schoten twee Palestijnen zes mensen dood op een weg in de buurt van de Libanese grens. Het leger meent echter dat de aanvallers niet uit Libanon kwamen. De daders werden gedood door de politie. Op de Westoever werd eveneens een Israëli gedood.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres heeft ondanks de escalatie gezegd dat hij hoopt tegen het weekeinde een staakt-het-vuren te bereiken. De Amerikaanse gezant Anthony Zinni werd later deze week in de regio terugverwacht. Volgens Israëlische politici zal het legeroffensief nog voor de komst van Zinni ophouden. Het is echter onzeker geworden wanneer de gezant precies terugkomt.

In een emotioneel betoog voor de VN-Veiligheidsraad riep secretaris-generaal Annan gisteren beide kanten op het geweld te staken. Het alternatief is volgens hem 'constant bloedvergieten', hetgeen zal leiden tot vertraging bij het beëindigen van 'de bezetting en het geweld'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden