Israël bestrijdt Hamas met golf van arrestaties

Israël is een doelbewuste arrestatiegolf tegen Hamas begonnen. De Palestijnse leider Abbas wil Hamas bij de politiek betrekken, de regering-Sharon vreest toenemend terrorisme....

Het dreigement van Shaul Mofaz is nauwelijks opgevallen tijdens operatieEerste Regen, het zware offensief dat Israël twee weken geleden uitvoerdetegen de Palestijnse milities in de Gazastrook. Maar het is goed de woordenvan de Israëlische minister van Defensie in herinnering te roepen.

De leiders van Hamas moeten op hun tellen passen, anders 'sturen we hennaar de plaats waar Yassin en Rantisi nu zijn', zei Mofaz, toen deterreurgroep een spervuur aan raketten op Israël had afgeschoten.(Toelichting: Hamas-leiders Sheikh Yassin en Abdel Aziz Rantisi zijn in2004 kort na elkaar door Israël geliquideerd.)

Het Israëlische leger en de inlichtingendienst Shin Bet hebben Hamasna de ontruiming van Gazastrook in het vizier genomen, zoveel is welduidelijk, een maand nadat de laatste Israëlische militair Gaza heeftverlaten. Voor terugtrekking had de regering van premier Ariel Sharon alnadrukkelijk gewaarschuwd dat Hamas zijn cellen op de WestelijkeJordaanoever aan het werk had gezet. Achteraf was het de opmaat voor eenaanhoudende golf arrestaties van Hamas-leden. Het is te zien als een'preventieve aanval'.

Een paar voorbeelden. Verkleed als groenteverkopers benaderdenIsraëlische soldaten dinsdag Ibrahim Ighnimat in het dorp Tsurif. Al sinds1997 jaagde het leger de Hamas-commandant op. De 47-jarige Ighnimat haddestijds een reeks aanslagen georganiseerd en hij heeft die oude bezighedenvolgens Israël onlangs weer opgepakt.

Met bulldozers belaagde het Israëlische leger woensdag de schuilplaatsvan Haitham Battat. De soldaten hadden eerst zijn moeder opdracht gegevenhaar zoon over te halen naar buiten te komen. Maar hij gaf pas toe toen hetzware materieel werd ingezet. Battat was dit jaar vermoedelijk betrokkenbij een zelfmoordaanslag in Beersheva.

De 22-jarige Samar Sabih is op haar beurt volgens Israël de eerstevrouwelijke bommenmaker van Hamas. Enkele weken geleden is ze in Tulkaremis gearresteerd. Sabih zou in de Gazastrook zijn opgeleid en door deHamas-leiding naar de Westoever zijn gestuurd. Israël gaf haar toestemmingte verhuizen, omdat ze haar neef in Tulkarem wilde huwen.

Het kantoor van Ariel Sharon heeft in korte tijd al twee uitgebreideepistels doen uitgaan waarin de voorbereidingen van Hamas voor nieuweaanslagen uit de doeken worden gedaan. Israël probeert zo zijn stellingte schragen dat Hamas in januari niet aan de Palestijnseparlementsverkiezingen mag meedoen. Noch de Verenigde Staten, noch deEuropese Unie hebben zich volmondig bij die opvatting aangesloten.

Tijdens operatie Eerste Regen heeft Israël op de Westoever in totaalmeer dan vierhonderd man opgepakt, onder wie veel Hamas-leden. Hetillustreert de afkeer die Sharon heeft voor de pacificatie-politiek vanMahmoud Abbas. De Palestijnse president hoopt Hamas te beteugelen door debeweging bij de politiek te betrekken. Frontaal de aanval openen betekentvolgens hem het ontketenen van een Palestijnse burgeroorlog.

De populariteit van Hamas is de laatste tijd afgenomen, blijkt uitopinieonderzoek van de Palestijnse Bir Zeit-universiteit. Nog maar 23procent is straks van plan op Hamas te stemmen - de voorspellingen warensteeds 30 procent. Het doet Israël vermoeden dat Hamas zo snel mogelijklangs de weg van de terreur zijn imago wil oppoetsen. Ontvoeringen vanIsraëli's zouden in voorbereiding zijn, met als doel de gijzelaars teruilen tegen Palestijnse gevangenen.

De kwestie van de zevenduizend Palestijnen die in Israël vastzitten,ligt veel Palestijnse burgers na aan het hart. Het Israëlische leger heeftSharon daarom ook geadviseerd in te gaan op het verzoek van de PalestijnseAutoriteit om gevangenen vrij te laten. Abbas kan op die manier zijn eigenpositie versterken en Hamas wind uit de zeilen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden