Israël bestrijdt Hamas met golf van arrestaties

Israël is een doelbewuste arrestatiegolf tegen Hamas begonnen. De Palestijnse leider Abbas wil Hamas bij de politiek betrekken, de regering-Sharon vreest toenemend terrorisme....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Het dreigement van Shaul Mofaz is nauwelijks opgevallen tijdens operatie Eerste Regen, het zware offensief dat Israël twee weken geleden uitvoerde tegen de Palestijnse milities in de Gazastrook. Maar het is goed de woorden van de Israëlische minister van Defensie in herinnering te roepen.

De leiders van Hamas moeten op hun tellen passen, anders ‘sturen we hen naar de plaats waar Yassin en Rantisi nu zijn’, zei Mofaz, toen de terreurgroep een spervuur aan raketten op Israël had afgeschoten. (Toelichting: Hamas-leiders Sheikh Yassin en Abdel Aziz Rantisi zijn in 2004 kort na elkaar door Israël geliquideerd.)

Het Israëlische leger en de inlichtingendienst Shin Bet hebben Hamas na de ontruiming van Gazastrook in het vizier genomen, zoveel is wel duidelijk, een maand nadat de laatste Israëlische militair Gaza heeft verlaten. Voor terugtrekking had de regering van premier Ariel Sharon al nadrukkelijk gewaarschuwd dat Hamas zijn cellen op de Westelijke Jordaanoever aan het werk had gezet. Achteraf was het de opmaat voor een aanhoudende golf arrestaties van Hamas-leden. Het is te zien als een ‘preventieve aanval’.

Een paar voorbeelden. Verkleed als groenteverkopers benaderden Israëlische soldaten dinsdag Ibrahim Ighnimat in het dorp Tsurif. Al sinds 1997 jaagde het leger de Hamas-commandant op. De 47-jarige Ighnimat had destijds een reeks aanslagen georganiseerd en hij heeft die oude bezigheden volgens Israël onlangs weer opgepakt.

Met bulldozers belaagde het Israëlische leger woensdag de schuilplaats van Haitham Battat. De soldaten hadden eerst zijn moeder opdracht gegeven haar zoon over te halen naar buiten te komen. Maar hij gaf pas toe toen het zware materieel werd ingezet. Battat was dit jaar vermoedelijk betrokken bij een zelfmoordaanslag in Beersheva.

De 22-jarige Samar Sabih is op haar beurt volgens Israël de eerste vrouwelijke bommenmaker van Hamas. Enkele weken geleden is ze in Tulkarem is gearresteerd. Sabih zou in de Gazastrook zijn opgeleid en door de Hamas-leiding naar de Westoever zijn gestuurd. Israël gaf haar toestemming te verhuizen, omdat ze haar neef in Tulkarem wilde huwen.

Het kantoor van Ariel Sharon heeft in korte tijd al twee uitgebreide epistels doen uitgaan waarin de voorbereidingen van Hamas voor nieuwe aanslagen uit de doeken worden gedaan. Israël probeert zo zijn stelling te schragen dat Hamas in januari niet aan de Palestijnse parlementsverkiezingen mag meedoen. Noch de Verenigde Staten, noch de Europese Unie hebben zich volmondig bij die opvatting aangesloten.

Tijdens operatie Eerste Regen heeft Israël op de Westoever in totaal meer dan vierhonderd man opgepakt, onder wie veel Hamas-leden. Het illustreert de afkeer die Sharon heeft voor de pacificatie-politiek van Mahmoud Abbas. De Palestijnse president hoopt Hamas te beteugelen door de beweging bij de politiek te betrekken. Frontaal de aanval openen betekent volgens hem het ontketenen van een Palestijnse burgeroorlog.

De populariteit van Hamas is de laatste tijd afgenomen, blijkt uit opinieonderzoek van de Palestijnse Bir Zeit-universiteit. Nog maar 23 procent is straks van plan op Hamas te stemmen – de voorspellingen waren steeds 30 procent. Het doet Israël vermoeden dat Hamas zo snel mogelijk langs de weg van de terreur zijn imago wil oppoetsen. Ontvoeringen van Israëli’s zouden in voorbereiding zijn, met als doel de gijzelaars te ruilen tegen Palestijnse gevangenen.

De kwestie van de zevenduizend Palestijnen die in Israël vastzitten, ligt veel Palestijnse burgers na aan het hart. Het Israëlische leger heeft Sharon daarom ook geadviseerd in te gaan op het verzoek van de Palestijnse Autoriteit om gevangenen vrij te laten. Abbas kan op die manier zijn eigen positie versterken en Hamas wind uit de zeilen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden