Israël bereid tot beperkte bouwstop

De Israëlische regering heeft woensdag besloten tien maanden lang geen bouwvergunningen af te geven voor huizen in Joodse nederzettingen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Premier Benjamin Netanyahu presenteerde de beperkte bouwstop nadrukkelijk als een handreiking aan de Palestijnen om vredesonderhandelingen te beginnen. ‘Israël heeft vandaag een verstrekkende stap naar vrede gezet. Het is tijd voor de Palestijnen om hetzelfde te doen.’

Van onze correspondent Alex Burghoorn

De vraag is echter of het Israëlische besluit de vastgelopen Amerikaanse bemiddeling uit het slop haalt, of juist verder op slot zet.

Voor de Palestijnen schoot het Israëlische besluit bij voorbaat tekort, omdat het geen betrekking heeft op Oost-Jeruzalem. De Palestijnen en de internationale gemeenschap beschouwen die stadshelft als bezet gebied, terwijl die volgens Netanyahu deel uitmaakt van Israëls ‘soevereine’ hoofdstad.

Ook voltooit Israël drieduizend huizen in aanbouw op de Westoever, en gaat de bouw van openbare gebouwen als scholen en synagogen in nederzettingen door. Daarmee wil Israël een ‘normaal dagelijks leven’ garanderen voor de 300 duizend kolonisten die zich er sinds 1967 hebben gevestigd.

De korte televisieboodschap van Netanyahu was uitdrukkelijk ook bedoeld voor een buitenlands publiek, aangezien hij zelf een volledige Engelse vertaling voordroeg.

‘Veel van onze vrienden hebben gezegd dat zodra Israël de eerste betekenisvolle stappen naar vrede zet, de Palestijnen en Arabieren zullen antwoorden’, zei hij. Israël kreeg onlangs hevige kritiek uit Europa en Amerika, toen bekend werd dat 900 huizen worden bijgebouwd in de nederzetting Gilo. Netanyahu hoopt dat de internationale gemeenschap nu weer de Palestijnen onder druk zet.

De VS hebben Israëls besluit toegejuicht. Hoewel het geen volledige bouwstop betreft, ‘is het meer dan elke andere Israëlische regering heeft gedaan’, zei in Washington bemiddelaar George Mitchell vrijwel meteen nadat de Israëlische premier was uitgesproken.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas liet de afgelopen weken meermaals weten zijn vertrouwen in een door Washington geleid vredesproces te hebben verloren. President Barack Obama zou zijn oor te veel naar Israël laten hangen. Voor Palestijnen is een gedeeltelijke bouwstop onaanvaardbaar, omdat alle nederzettingen in bezet gebied volgens het internationaal recht illegaal zijn.

Hoewel de voortekenen somber zijn, willen de VS ‘doorgaan op de ingeslagen weg’, zei Mitchell. Van zijn succesvolle vredesonderhandelingen in Noord-Ierland heeft hij geleerd dat ‘je je niet moet neerleggen bij het eerste ‘nee’, niet bij het tweede of het honderdste ‘nee’.’

Een Palestijnse man inspecteert de resten van zijn olijfbomen die omver zijn getrokken door bewoners van de Joodse nederzetting Yitzhar. (AFP) Beeld AFP
Een Palestijnse man inspecteert de resten van zijn olijfbomen die omver zijn getrokken door bewoners van de Joodse nederzetting Yitzhar. (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden