Israël belooft Gaza vijf uur rust

Israël stemt in met een wapenstilstand van 5 uur, nadat woensdag de luchtaanvallen op Gaza werden opgevoerd. Duizenden Palestijnen ontvluchtten hun huizen. Human Rights Watch waarschuwt voor oorlogsmisdaden.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Na negen dagen bloedige strijd heeft Israël woensdag 'om humanitaire redenen' ingestemd met een tijdelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Het bestand, dat vijf uur zal duren, gaat vanmorgen om tien uur - plaatselijke tijd - in. Dat maakte een Israëlische functionaris bekend.

Met dit besluit reageerde Israël op een voorstel van de VN. Het tijdelijke bestand is bedoeld om de Palestijnse bevolking van Gaza de gelegenheid te geven hulpgoederen in ontvangst te nemen en voorraden aan te leggen.

Van Hamas was gisteravond nog geen reactie bekend. Dinsdag verwierp de Palestijnse beweging een Egyptisch voorstel voor een wapenstilstand.

Het Israëlische besluit tot een tijdelijk bestand kwam nadat duizenden bewoners van Gaza op de vlucht waren geslagen. Het Israëlische leger had hen opgeroepen hun huizen te verlaten.

De evacuatie-oproep werd verstuurd nadat het Israëlische veiligheidskabinet opdracht had gegeven de strijd te intensiveren. 'Het beleid is de luchtaanvallen voort te zetten en, als dat nodig is, tactisch en zorgvuldig binnen te gaan met grondtroepen', zei een Israëlische functionaris. Met beperkte invallen wil Israël de Palestijnse rakettenregen terugdringen die ondanks de luchtaanvallen niet is opgehouden.

Duizenden Palestijnen verlieten gisteren hun woning. Moeders en kinderen sjokten huilend door de wijken Zeitoun en Shijaiyah in Gaza-stad. Beide districten grenzen aan Israël. Zo'n 21 duizend bewoners hadden in de middag hun toevlucht gezocht in scholen van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA.

Israël waarschuwde ook de patiënten van een revalidatiekliniek te vertrekken. Volgens het leger zou er een Palestijnse raketlanceerinstallatie in de buurt zijn. De directeur van het ziekenhuis liet echter weten dat iedereen zou blijven. De patiënten zouden geen andere plaats hebben om naartoe te gaan. Geen van hen kan zelfstandig lopen. Vier buitenlandse hulpverleners hebben hun kamp opgezet bij de kliniek om Israëlische bombardementen te voorkomen.

Israël voerde de druk op Hamas verder op door de woningen van vier leiders van de beweging te bombarderen. Een van hen was Mahmoud al-Zahar, die een belangrijke rol speelde bij de machtsovername van Hamas in Gaza in 2007. Ook het nieuwe gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd met de grond gelijkgemaakt.

Een Israëlische omroep meldde gisteren eerder op de dag dat Hamas bereid is akkoord te gaan met een wapenstilstand, maar alleen voor tien jaar. In ruil daarvoor zou Jeruzalem akkoord moeten gaan met de opening van de grensovergangen met Israël.

Volgens de autoriteiten in Gaza is het dodental in de strook na negen dagen bombarderen gestegen tot 213. Nog eens 1.450 Palestijnen raakten gewond. Palestijnse artsen meldden de dood van vier kinderen toen een Israëlisch fregat een granaat afvuurde op een strand. In Israël werden zeker vier Palestijnse raketten afgevuurd op de regio Haifa na de bombardementen op de woningen van de Hamas-leiders.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigde Israël er van het oorlogsrecht te schenden door civiele gebouwen te bombarderen. Een van de luchtaanvallen die HRW onderzocht, betrof een bombardement vorige week op een strandtent bij Khan Younis. Negen Palestijnen kwamen om terwijl ze de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië keken.

Volgens HRW waren onder de doden twee kinderen van 15 jaar. Israël stelt dat de luchtaanval tegen terroristen was gericht, maar volgens HRW is er geen bewijs gepresenteerd waaruit blijkt dat iemand in het café een militant was. 'Roekeloze aanvallen of aanvallen met opzet die het oorlogsrecht schenden, zijn oorlogsmisdaden', aldus HRW.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden