Israël beleeft zeer bloedige zondag

Israël heeft een ongekend bloedige zondag achter de rug. Minstens vijftien mensen kwamen om door Hezbollah-raketten, meer dan op enige andere dag sinds het geweld losbarstte, een kleine maand geleden....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Het zwaarst getroffen werd het Israëlische stadje Kfar Giladi, aan de grens met Libanon. Daar kwamen twaalf reservisten om het leven, die zouden worden toegevoegd aan de duizenden militairen die in Zuid-Libanon proberen Hezbollah-strijders en hun wapenarsenaal uit te schakelen. Volgens ooggetuigen troffen de raketten een open vlakte waar de militairen zich verzameld hadden.

De grote havenstad Haifa was eveneens het doelwit van een rakettenregen. Drie mensen werden gedood. Onder het puin van een ineengestort gebouw werden enkele mensen gered. Er vielen tientallen gewonden. In Haifa, waar in totaal elf doden zijn gevallen, probeerden burgers juist eind vorige week het normale leven te hervatten; de eerste bioscoop ging na drie weken weer open en er vond een straatfeest plaats in het bijzijn van de burgemeester.

Het aantal raketten dat de afgelopen weken neerdaalde op het noorden van Israël bedraagt circa 3000. Volgens militaire bronnen in Israël heeft Hezbollah voldoende raketten om de beschietingen nog enkele weken vol te houden.

De Israëlische regering besloot zondag extra financiële steun te geven aan de noordelijke gemeenten. Het geld is onder meer bedoeld om de schuilplaatsen voor de burgers te verbeteren. De afgelopen dagen kwam er veel kritiek op het gebrek aan steun vanuit Jeruzalem. Inwoners van het noorden voelen zich in de steek gelaten.

Twee Israëlische militairen sneuvelden tijdens gevechten in Zuid-Libanon. Bij Israëlische luchtaanvallen op het dorp Ansar kwamen volgens Libanese zegslieden vijf burgers om. Drie anderen verloren het leven in de kustplaats Naquora.

Israël bestookte niet alleen Hezbollah-doelen, maar ook ‘posities’ van een radicale Palestijnse groepering. Daarbij viel één dode. In Zuid-Libanon wonen veel Palestijnen in vluchtelingenkampen die dateren uit de jaren tachtig.

Israël ging door met de vernieling van de Libanese infrastructuur. De Beeka-vallei in het noorden werd zo van de buitenwereld afgesloten. In Beiroet werden twee zuidelijke wijken gebombardeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden