Israël begint jubileum met dodenherdenking

In een gespannen sfeer zijn Israëli's gisteren begonnen aan de viering van het 50-jarig bestaan van hun staat. De regering heeft uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen....

Van onze correspondent

Theo Koelé

TEL AVIV

De Palestijnse gebieden zijn tijdens de festiviteiten, tot zondagochtend, afgesloten. Tienduizenden politiemensen en militairen worden op de been gebracht om de veiligheid rondom de feestelijkheden te waarborgen.

De organisatie van het gouden jubileum verliep moeizaam. Ruzie in het officiële feestcomité en financiële perikelen waren aan de orde van de dag. Uit opiniepeilingen blijkt dan ook dat de Israëli's niet warm lopen oor het jubileum. Het feit dat de staat nog altijd op voet van oorlog verkeert met enkele buurlanden, en dat het vredesproces met de Palestijnen is vastgelopen, is ook al geen reden tot vreugde. En veel Israëli's vinden dat er weinig of niets te vieren valt zolang de werkloosheid stijgt.

De laatste dagen verschenen niettemin talrijke blauw-witte vlaggen met de davidster in het straatbeeld: op balkons, in etalages en op auto's, vooral taxi's.

Jakov, een Tel-Avivse chauffeur die twee Duitse concentratiekampen overleefde, doet niet aan de vlaggenparade mee: 'Ik ben niet in een feeststemming. We hebben te veel problemen, en er zijn te weinig politici in staat om die op te lossen.'

'Het feestprogramma bevat te veel entertainment in Amerikaanse stijl', is de klacht van Yisrael uit Beit Shemesh, niet ver van Jeruzalem. 'Waarom moet juist nu het wekelijkse commentaar van rabbijn Mordechai Alon op de Torah van het tv-scherm verdwijnen?', schrijft hij in een ingezonden brief.

Kranten publiceerden speciale bijlagen, waarin Israël 'een succesverhaal' werd genoemd, maar ook gewezen werd op de schaduwzijden, zoals de oplopende spanningen tussen orthodoxe joden en andersdenkenden. Knesset-voorzitter Dan Tichon hekelde de orthodoxen gisteravond, bij het begin van de jubileumviering. 'Niemand heeft het recht een ander zijn mening op te leggen.'

Premier Netanyahu luidde officieel de viering van Onafhankelijksdag in, met het voorlezen van een deel van de verklaring waarmee zijn illustere voorganger David Ben-Gurion in 1948 de staat Israël uitriep. In de ochtenduren werden de meer dan twintigduizend Israëli's herdacht die vielen 'bij de verdediging van de staat', in oorlogen en militaire acties. Netanyahu bracht in Jeruzalem een bezoek aan het graf van zijn broer, Jonathan, die in 1976 als commando sneuvelde bij de aanval op een gekaapt El Al-vliegtuig in Entebbe, Uganda. 'Israël heeft een hoge prijs betaald voor zijn onafhankelijkheid', aldus de opperbevelhebber van de strijdkrachten, luitenant-generaal Amnon Lipkin-Shahak.

'Het is bizar: eerst rouwen we, en het volgende moment vieren we feest, in vrijheid. Maar het toont aan dat joden niet voor niets gestorven zijn', zegt Alan, een uit Zuid-Afrika geëmigreerde ober in Tel Aviv. De jubileumviering van bereikt vandaag een hoogtepunt, met een manifestatie in een speciaal voor de gelegenheid gebouwd stadion in Jeruzalem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden