Israël begint herbezetting Westoever

Israël voert de druk op de Palestijnen steeds verder op. Het heeft tweeduizend reservisten opgeroepen die ingezet worden bij de herbezetting van steden op de Westoever....

AP en Reuters

Het Israëlische kabinet besloot gisteren de juridische mogelijkheid te onderzoeken om familieleden van daders van zelfmoord aanslagen te verbannen. Daarmee zouden nieuwe aanslagen kunnen worden voorkomen, zei kabinetssecretaris Gideon Saar.

De Palestijnse minister en onderhandelaar Saeb Erekat beschuldigde Israël ervan de Palestijnse Autoriteit omver te willen werpen in de bezette autonome gebieden op de Westoever.

Het kabinet keurde gisteren, na een fel debat tussen minister Peres van Buitenlandse Zaken en Ben-Eliëzer van Defensie, officieel de aanleg goed van het eerste deel van een hek langs de Westoever. Dat is bedoeld om Palestijnse zelfmoordacties tegen te gaan.

Peres stemde als enige tegen de plaatsing. Nadat Ben-Eliëzer had gezegd alleen naar veiligheid en niet naar politieke consequenties van het hek te willen kijken, zei Peres dat er 'grote diplomatieke schade' kan ontstaan door de plaats van de afscheiding. Die zou soms kilometers op Palestijns gebied liggen. Volgens de krant Haaretz zei Peres door deze beslissing niet langer lid van de regering te kunnen blijven.

Ben-Eliëzer zei dat de bezetting van de Westoever zal duren totdat de aanslagen op Israëlische burgers ophouden. Dat kan volgens hem zes maanden duren. De hoogste ambtenaar van het Israëlische ministerie van Defensie heeft gezegd dat Israël overweegt in de autonome Palestijnse gebieden een eigen bestuur te vestigen. Dat zou nodig kunnen zijn als de bezetting van de steden van langere duur zou zijn.

De Palestijnse leider Arafat riep de internationale gemeenschap op snel in te grijpen om escalatie te voorkomen. Hij noemde de Israëlische actie 'een grote fout'.

De staats- en regeringsleiders van de Europese Unie hebben zich bij de afsluiting van hun topconferentie in Sevilla uitgesproken voor een spoedige vredesconferentie. Zij veroordeelden de bouw van de het hek tussen Israël en de Westoever evenals de aanslagen op Israëlische burgers. De EU wil dat er snel een democratische, levensvatbare en vreedzame souvereine Palestijnse staat komt op basis van de grenzen van 1967.

De Palestijnen riepen gisteren president Bush op om snel zijn steun uit te spreken voor een Palestijnse staat die binnen twee jaar tot stand zou moeten worden gebracht. Volgens Nabil Shaath, een vooraanstaand minister in de regering Arafat valt er met de Palestijnen te onderhandelen over de precieze grenzen van de staat.

Hetzelfde geldt voor het vluchtelingenprobleem waarbij het recht van miljoenen Palestijnen op terugkeer 'geen struikelblok' hoeft te zijn.

Volgens functionarissen in het Witte Huis zal Bush zijn rede op zijn vroegst in de loop van de week houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden