Islam

Nelleke Noordervliets betoog 'Een andere waarheid' verschafte mij opeens veel meer zicht op het afschuwelijke probleem van het islamextremisme...

Leende Max Farjon

Hoe komt het toch dat wij in het Westen op ons peil van ontwikkeling, met de bijbehorende waarden, zijn beland en zij niet? In het Midden-Oosten ligt nota bene de bakermat van de menselijke beschaving. Daar had men al spijkerschrift toen we hier nog in berenvellen rondliepen.

We kunnen vaststellen dat vele volken onze technologieën en waarden hebben overgenomen en nu zelfs in ontwikkeling ervan niet onderdoen voor ons. Kijk naar Japan en India en meer recentelijk China. Maar waarom het Oosten niet? Hoe komt het dat die volken ons met wrok en afgunst bejegenen en die van Japan en India niet?

Ik denk dat er een onontkoombaar antwoord is: de islam. De onverdraagzaamheid tegenover andersdenkenden blokkeert ontwikkeling. De extremistische uitingen van deze onverdraagzaamheid worden niet openlijk gedeeld door de massa in de moslimwereld. Maar toch proef je vaak een ondertoon van sympathie met de daders.

We mogen hopen dat onze technieken in staat zullen zijn de extremisten te beteugelen en misschien voorgoed uit te schakelen, maar het ware heil moet komen van een ommekeer van binnenuit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden