Nieuws

Islamtische partij Nida gaat boetes boerkaverbod betalen

De islamitische politieke partij Nida gaat de boetes betalen die boerkadraagsters vanaf 1 augustus opgelegd kunnen krijgen. Dat heeft de partij, vertegenwoordigd in de gemeenteraden van Rotterdam en Den Haag, gisteren bekendgemaakt.

Bezoekers van de Tweede Kamer gekleed in een nikab, voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer over gezichtsbedekkende kleding. Beeld ANP
Bezoekers van de Tweede Kamer gekleed in een nikab, voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer over gezichtsbedekkende kleding.Beeld ANP

‘Het is in onze ogen symboolpolitiek, een pestmaatregel voor zo’n honderdvijftig vrouwen die een nikab of boerka dragen in Nederland’, zegt Cemil Yilmaz, die voor Nida in de Haagse raad zit tegen RTL Nieuws. ‘Zij moeten zelf mogen bepalen wat ze aandoen, dat is je vrijheid als individu in Nederland, daar moet de politiek zich niet mee bemoeien.’ De partij zal de boetes betalen uit de partijkas, een besluit dat door de leden ‘breed’ wordt gedragen, aldus Yilmaz.

Vanaf juni 2019 geldt in Nederland een gedeeltelijk boerkaverbod, voor het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en overheidsinstellingen. De boete bedraagt 150 euro. De maatregel geldt overigens voor alle gezichtsbedekkende kleding, ook nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen zijn niet meer toegestaan.

De Raad van State zag de maatregel als overbodige symboolpolitiek, omdat instellingen onder de huidige wet al huisregels mogen opstellen om de boerka te weren. Bij problemen kunnen ze de politie te hulp roepen. Het kabinet hechtte echter aan uniformiteit, zodat instellingen niet op eigen houtje regels hoeven te bedenken.

Het boerkaverbod leidt altijd tot ophef

Ondanks zijn geringe betekenis zorgt het boerkaverbod altijd voor ophef, schreef Volkskrant-verslaggever Peter Giesen eerder in een analyse.

Sommige burgemeesters willen het naderende boerkaverbod niet handhaven. Dat roept de vraag op wat overheidsinstellingen zullen doen als het verbod eenmaal van kracht is. Een rondgang langs drie sectoren.

Na Frankrijk krijgt ook Nederland een boerkaverbod. Overbodige symboolpolitiek, klinkt het, maar de angst die eraan ten grondslag ligt is echt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden