Islamschool de wacht aangezegd

Minister Van der Hoeven van Onderwijs geeft de islamitische basisschool As Siddieq een allerlaatste waarschuwing. Voor 1 januari dient duidelijk te zijn dat het onderwijs een positieve bijdrage levert aan de integratie en moet het bestuur verbeterd zijn....

Dit schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van LPF en VVD, die mede verontrust zijn naar aanleiding van het boek Haram. Hierin vertelt Fenny Brinkman over de jaren waarin ze zelf les gaf op de As Siddieq-school (tot 1998). De conservatief en orthodox-islamitische schoolleiding keerde zich volgens Brinkman telkens opnieuw tegen ook maar de geringste verwijzing naar Westerse en christelijke cultuur. Sinterklaas en Kerstmis waren verboden, make-up of door kinderen gemaakte bloemen die als kruisen werden uitgelegd, alles was ‘haram’ ofwel zondig.

De minister geeft aan de zorgen van de Kamerleden te delen. Mede daarom houdt de onderwijsinspectie al jarenlang intensief toezicht op de school: ‘Hoewel geconcludeerd is dat de school handelt binnen de huidige wettelijke eisen, acht ik de beschreven situatie niet gewenst.’ Ze stelt dat te weinig aandacht voor integratie op school later zou kunnen bijdragen aan een grotere ontvankelijkheid van de kinderen voor radicalisering.

Om de school nu echt de duimschroeven aan te draaien, zet de minister een wet in (die per 1 januari van kracht wordt), die van scholen een actieve rol eist op het gebied van sociale cohesie en integratie. Falen ze daarin, dan kan de minister de geldkraan dichtdraaien.

Voorzitter Rachit Bal van de islamitische scholenkoepel ISBO, die het woord voert voor de As Siddieq-school, reageert verbaasd op de dreigende taal van de minister. ‘Het is vreemd dat de minister vooruitloopt op maatregelen die nog niet van kracht zijn. We gaan er werk van maken om ervoor te zorgen dat de school aan de eisen voldoet. Als de wet eist dat we werken aan actief burgerschap, dan doen we dat.’ Hij vindt het raar dat in het overleg dat een maand geleden nog met het ministerie werd gevoerd, helemaal geen sprake was van financiële sancties.

Gisteren werd bekend dat ouders en leerkrachten van drie andere islamitische scholen in Amsterdam de minister vragen het bestuur naar huis te sturen of anders de financiering te staken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden