Commentaar

Islamofobie is geen aparte discriminatiegrond

Treed hard op tegen anti-islamitisch geweld, maar erken islamofobie niet als aparte discriminatiegrond.

Meerdere moskeeën waaronder de Essalam Moskee in Rotterdam ontvingen op 25 februari 2016 een dreigbrief.Beeld anp

De toename van geweld tegen moskeeën en andere islamitische instellingen is onthutsend. Bedreiding, bekladding, stenen door de ruiten, brandstichting, varkenskoppen op de stoep, het gebeurt allemaal. Dieptepunt was eind februari de molotovcocktail die naar een moskee in Enschede werd gegooid.

Voor de gelovigen is dit zeer beangstigend, voor de vrijheid van godsdienst een aanfluiting, voor de samenleving een schandvlek. En we weten er te weinig van. Er is nu een lange incidentenlijst gemaakt. Het collectief van organisaties dat alarm heeft geslagen en vindt dat de media alerter moeten zijn, heeft gelijk. Dit zijn geen praktijken die met routineuze berichten kunnen worden afgedaan.

Ook van de overheid mag worden verwacht dat ze hard optreedt tegen anti-islamitisch geweld. Het collectief spreekt van 'plichtmatige veroordeling', maar hier kan minister Asscher weinig worden verweten. Hij laat zich telkenmale oprecht verontwaardigd uit bij incidenten; onlangs nog was hij ter ondersteuning in de Leidse moskee te vinden nadat er bij dertig gebedshuizen een dreigbrief met hakenkruis was bezorgd. Ook het verwijt dat synagoges beter worden beschermd, snijdt geen hout: het is treurig, maar de bedreigingen van Joodse instellingen zijn van een ernstiger, daadwerkelijk terroristisch karakter.

In reactie op het toegenomen geweld is het organisatiecollectief een bewustwordingscampagne gestart. Dat het thema hoger op de agenda komt van politie, scholen en bedrijven, is een goede zaak. Ook de burgerij moet weten van het anti-islamitische geweld. Aanzienlijk minder toe te juichen valt het 'speerpunt' in de campagne dat islamofobie als aparte discriminatiegrond moet worden erkend.

De overheid moet zich voluit inzetten voor de vrijheid van godsdienst. Precies evenveel inzet vraagt de vrijheid van meningsuiting, inclusief de vrijheid van godsdienstkritiek. Het een kan niet zonder het ander. Er is geen enkele reden waarom de islam daar de bevoorrechte positie zou krijgen die steeds weer wordt opgeëist. Dat actievoerders daarom vragen onder de noemer bescherming tegen islamofobie, is tot daaraan toe. Dat een eerbiedwaardige instelling als het College voor de Rechten van de Mens zich daarbij aansluit, is ronduit droevig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden