NieuwsJihadisme

Islamitische strijders onthoofden tientallen dorpelingen in Mozambique

In het noorden van Mozambique hebben islamitische strijders meer dan vijftig mensen onthoofd. Dat melden de Mozambikaanse autoriteiten. De aanval is een van de meest lugubere sinds jihadisten drie jaar geleden een opstand begonnen in de afgelegen provincie Cabo Delgado.

Mark Schenkel
Een dorp in het noorden van Mozambique dat vorig jaar augustus werd verwoest door islamitische strijders.  Beeld AFP
Een dorp in het noorden van Mozambique dat vorig jaar augustus werd verwoest door islamitische strijders.Beeld AFP

Twee dorpen in de provincie waren van vrijdag tot en met zondag het doelwit van de extremisten, zo verklaarde de politie op maandag. Huizen werden in brand gestoken en vrouwen en kinderen werden ontvoerd. In een van de dorpen, Muatide, werden tientallen bewoners samengedreven op een voetbalveld waarna ze werden onthoofd. De jihadisten staan er om bekend dat ze mensen ‘straffen’ als zij zich niet bij de gewapende opstand aansluiten: in april werden er al eens tientallen onschuldige Mozambikanen onthoofd.

Cabo Delgado ligt in het noorden van Mozambique. Beeld Volkskrant Graphics
Cabo Delgado ligt in het noorden van Mozambique.Beeld Volkskrant Graphics

Het geweld in Cabo Delgado is volgens deskundigen voor een belangrijk deel te herleiden tot de achtergestelde positie van de regio. De Mozambikaanse machthebbers zetelen meer dan 1.500 kilometer zuidwaarts, in de hoofdstad Maputo. Het gevoel van marginalisering in Cabo Delgado creëerde een voedingsbodem voor radicale moslimpredikers, en eind 2017 stond er een gewapende groep op.

Naar schatting tweeduizend mensen zijn sindsdien om het leven gebracht en enkele honderdduizenden zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. Gevreesd wordt dat de jihadisten, die naar eigen zeggen banden hebben met terreurgroep IS, steeds meer gebied in handen krijgen. Vorige maand voerden een paar honderd strijders vanuit Cabo Delgado een kortstondige aanval uit in Tanzania, buurland van Mozambique. Onderhand zouden zich ook strijders uit andere Afrikaanse landen bij de opstand aansluiten.

Het conflict in Cabo Delgado krijgt een extra lading doordat internationale energiebedrijven in het gebied grote gasvoorraden willen winnen. Om het miljardenproject doorgang te laten vinden, zet Mozambique behalve regeringstroepen ook particuliere bewakers in, wat het risico van een verdere geweldsescalatie met zich meebrengt. Het leger en de politie van Mozambique maken zich in hun strijd tegen de opstandelingen bovendien schuldig aan buitengerechtelijke executies en martelingen, zeggen mensenrechtenorganisaties.

Lees verder

Wie de veroveraars van Mocímboa da Praia precies zijn weet eigenlijk niemand. Een anonieme groep militante moslims heeft de regionale hoofdstad-met-haven ingenomen, en niet alleen Mozambique, maar ook Zuid-Afrika vraagt zich nu angstig af waartoe deze groep nu verder in staat is. Is dit een tweede Boko Haram?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden