Islamitische Staat ontvoert zeker negentig Syrische christenen

Islamitische Staat (IS) heeft maandagochtend zeker negentig assyrische christenen ontvoerd uit dorpen in het noordoosten van Syrië. Dat zei gisteren het Syrian Observatory for Human Rights, een oppositiegroep die ontwikkelingen in Syrië nauwgezet bijhoudt.

IS-strijders in de woestijn in Irak.Beeld AFP

De ontvoering van de christenen, uit dorpen nabij de regiohoofdstad Hasake, lijkt een wraakactie voor de deelname van assyrisch-christelijke strijders aan een nieuw offensief tegen IS. Sinds vorige week zondag hebben Syrisch-Koerdische milities, bijgestaan door Amerikaanse luchtaanvallen en assyrische christenen, IS verdreven uit zeker dertig Syrische dorpen nabij de stad Qamishle.

Het uiterste noordoosten van Syrië, overwegend bevolkt door etnische Koerden, is van strategisch belang omdat het grenst aan IS-gebied in Irak. Sinds internationale luchtaanvallen op IS in Syrië begonnen, wordt de terreurgroep in deze regio steeds verder teruggedrongen. Dieptepunt voor IS was hun vernederende aftocht uit Kobani vorige maand. Sindsdien zijn ze ook uit tientallen kleinere plaatsen verdreven.

Vorig jaar ontvoerde IS ook al eens assyrische christenen omdat hun gemeenschap met de Koerden meevocht tegen IS. Die kwamen na onderhandelingen vrij. Het is onduidelijk wat IS nu met de ontvoerde christenen wil. Het feit dat IS de gevangengenomen christenen omschrijft als 'kruisvaarders', voorspelt weinig goeds. Eerder deze maand onthoofdde een IS-afdeling in Libië 21 Egyptische christenen, omdat hun kerk vijandig tegenover IS staat.

Mannen en vrouwen gescheiden

Koerden in het noordoosten van Syrië laten minderheidsgroepen daar in de steek. Dat zei een Nederlandse belangenvereniging van onder meer assyrische christenen gisteren in een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken. Volgens deze Aramese Beweging voor de Mensenrechten betekent de toegenomen internationale steun voor Koerdische strijders dat zij hun onderlinge banden versterken, ten koste van samenwerking met andere gemeenschappen in Irak en noordoost-Syrië.

Voor de burgeroorlog in Syrië in 2011 losbarstte, was zo'n tien procent van de 22 miljoen Syriërs christen. Assyriërs vormen met ongeveer 40 duizend leden een van de kleinere denominaties onder hen en gelden als een van de oudste christelijke gemeenschappen ter wereld. Assyriërs spreken nog altijd een dialect van het Aramees, de taal van Jezus.

Met de groei van radicale islam binnen de Syrische rebellie en de opkomst van IS in Syrië en Irak, zijn christenen in de regio hun leven niet meer zeker. Vele honderdduizenden christenen zijn het land ontvlucht of zijn ontheemd binnen Syrië.

'De rebellen denken dat wij met het regime zijn,' zei pater Semaan Abu Abdou (60), tijdens een bezoek van de Volkskrant aan Aleppo vorige week. 'Wij zijn een doelwit voor hen. Uit Aleppo zijn al 150 duizend christenen vertrokken.'

Het is deels een self-fulfilling prophecy. Veel christenen schaarden zich al vroeg in de opstanden aan de kant van het regime, bang gemaakt door propaganda uit Damascus die de oppositie van meet af aan omschreef als een bende radicale islamisten. Dit was toen klinkklare onzin. Maar de sektarische retoriek, inmenging van buitenlandse strijders, en simpelweg het voortduren van de oorlog, leidde tot radicalisering aan alle kanten.

Een vlag van IS in het Syrische Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden