Nieuws

Islamitische Staat eist verantwoordelijkheid op voor bloedige aanslag moskee Kandahar

Islamitische Staat heeft de aanslag van vrijdagmiddag op een sjiitische moskee in Kandahar opgeëist. In een verklaring die de terreurorganisatie vrijdagavond laat verspreidde staat dat twee van zijn aanhangers de bewakers van de moskee doodschoten en vervolgens zichzelf te midden van honderden gelovigen opbliezen.

Een gewond slachtoffer van de aanslag op de sjiitische moskee in Kandahar worden een ziekenhuis binnengebracht. Bij de zelfmoordaanslag kwamen zeker 47 mensen om het leven en raakten 70 mensen gewond. Beeld EPA
Een gewond slachtoffer van de aanslag op de sjiitische moskee in Kandahar worden een ziekenhuis binnengebracht. Bij de zelfmoordaanslag kwamen zeker 47 mensen om het leven en raakten 70 mensen gewond.Beeld EPA

Bij de aanslag kwamen zeker 47 mensen om het leven en vielen 70 gewonden, aldus de Taliban. Het was het hoogste aantal slachtoffers van een aanslag sinds het vertrek van de Amerikaanse militairen.

De aanval in Kandahar was de tweede bloedige aanslag op een sjiitische moskee in Afghanistan in een week tijd. Vorige week vrijdag vielen circa vijftig doden en 140 gewonden bij een zelfmoordaanslag in Kunduz, in het noorden van Afghanistan. Ook die aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Het bloedbad vond plaats op de gebedsdag, vrijdag, en een week na een bloedige aanslag op een sjiitische moskee in Kunduz, in het noorden van het land. Daarbij vielen circa vijftig doden en 140 gewonden. De naar schatting rond de negen miljoen sjiieten vormen een grote maar zwaar vervolgde minderheid in het land van 38 miljoen inwoners.

De aanslag van vrijdag 15 oktober was in het hart van het regime van de huidige machthebbers, de Taliban. Kandahar geldt als de wieg en het hoofdkwartier van de soennitische extremisten van de Taliban.

Sinds 2014 zijn er jihadisten in het land actief die wedijveren met de Taliban en die zich Islamitische Staat van de Provincie Khorasan noemen. Ze zeggen dat ze onderdeel van Islamitische Staat zijn. Het gaat om mogelijk 3000 soennitische extremisten uit Pakistan en overgelopen Talibanstrijders. Deze terreurgroep is in oorlog met de Taliban en al jaren berucht door bloedige aanslagen op sjiieten.

De Taliban hebben zelf tijdens hun schrikbewind in de jaren 1996 - 2001 de sjiitische minderheid ook vervolgd. Nu ze sinds augustus weer de macht hebben, proberen ze gematigd over te komen. Ze willen internationale erkenning en handel en hopen dat de bevolking zonder angst weer aan het werk gaat en opgeleide mensen niet wegvluchten.

Gelovigen na de aanslag van vrijdagmiddag in de sjiitische moskee in Kandahar. Beeld EPA
Gelovigen na de aanslag van vrijdagmiddag in de sjiitische moskee in Kandahar.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden