Islamitische scholen krimpen

Het aantal leerlingen op islamitische scholen is in het schooljaar 2006/2007 voor het eerst gedaald. De afname was 5 procent.

ANP

Dat heeft het Radio 1-programma De Ochtenden van de Evangelische Omroep maandag gemeld op basis van cijfers van het ministerie van Onderwijs.

Vooral scholen die de afgelopen tijd slecht in het nieuws kwamen, hebben minder leerlingen. De afname is het sterkst op het Islamitisch College Amsterdam, dat het afgelopen schooljaar 15 procent minder leerlingen had dan het jaar ervoor.

De Inspectie voor het Onderwijs stelde in 2006 dat het onderwijs op de school niet deugde. Bovendien kwam hij in een onderzoek van het dagblad Trouw als slechtste school in het Nederlandse middelbaar onderwijs uit de bus.

Ook basisscholen in Amsterdam, Lelystad, Hilversum en Almere moesten vorig schooljaar met minder leerlingen genoegen nemen. Die scholen kwamen in het nieuws door bestuursconflicten, waarbij ouders in het geweer kwamen.

Andere scholen zagen het aantal leerlingen wel toenemen, maar daar is sprake van een aanzienlijk lagere groei dan in de jaren daarvoor. Nederland heeft 46 islamitische scholen met in totaal iets meer dan 10.000 leerlingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden