NieuwsRotterdamse islamitische hogeschool IUASR

Islamitische hogeschool moet afstand nemen van haatdragende uitspraken rector

Minister Van Engelshoven van Onderwijs heeft de Rotterdamse islamitische hogeschool IUASR een ultimatum gesteld vanwege omstreden uitspraken van de rector. Als niet binnen drie maanden afstand wordt genomen van de ‘haatdragende’ uitlatingen, wordt de instelling niet langer erkend.

Redactie
Het gebouw van de hogeschool IUASR in Rotterdam. Beeld ANP
Het gebouw van de hogeschool IUASR in Rotterdam.Beeld ANP

De Islamic University of Applied Sciences Rotterdam ligt al sinds vorig jaar onder vuur nadat rector Ahmet Akgündüz op een Turkse tv-zender had gezegd dat tegenstanders van de Turkse staat de doodstraf mochten krijgen van de Koran.

Akgündüz doelde op de aanhangers van Fethullah Gülen, de in ballingschap levende oud-politicus die volgens president Erdogan achter de mislukte coup van 2016 zat. De rector zei dat ‘het volgens de islamitische leer en de Koran zelfs geoorloofd is om iemand die tegen de staat in opstand komt, dood te maken’. Akgündüz zei ook: ‘Jullie mogen met deze lui doen wat jullie willen.’

Van Engelshoven noemde de uitspraken indertijd ‘verschrikkelijk’. Ze gaf een onafhankelijke commissie opdracht de uitlatingen te onderzoeken. De commissie oordeelde dat de twee uitspraken discriminerend en haatdragend zijn. De minister wil nu dat de school binnen drie maanden in een verklaring op de website en in een advertentie in een krant de uitlatingen veroordeelt.

Een lezing op de IUASR. De hogeschool dreigt niet meer erkend te worden als het geen gevolg geeft aan het ultimatum van minister Van Engelshoven van Onderwijs.  Beeld ANP
Een lezing op de IUASR. De hogeschool dreigt niet meer erkend te worden als het geen gevolg geeft aan het ultimatum van minister Van Engelshoven van Onderwijs.Beeld ANP

Opleiding imam

Trekt de instelling zich niets aan van de waarschuwing, dan wordt de bevoegdheid afgenomen om graden te verlenen. De IUASR mag zich dan niet langer hogeschool noemen. De school heeft twee opleidingen op hbo-niveau. Studenten kunnen er een bachelor islamitische theologie halen, die opleidt tot imam. Ook heeft het een master islamitische geestelijke verzorging.

Van Engelshoven: ‘Ik sta voor de kwaliteit van al het hoger onderwijs in Nederland. Daar hoort bij dat alle hoger onderwijsinstellingen zich inzetten voor de bevordering van het maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef van hun studenten. Volgens de wet houdt dat ten minste in dat de instelling en vertegenwoordigers daarvan geen discriminerende uitspraken doen. Daarom is deze waarschuwing op z’n plaats.’

De hogeschool heeft bezwaar gemaakt tegen de waarschuwing en is naar de rechter gestapt. Volgens Akgündüz gaf hij in het interview niet zijn eigen mening maar interpreteerde hij slechts de Koran. De rector, die geboren is in Turkije, leidt sinds 2001 de instelling. Het was niet de eerste keer dat hij in opspraak kwam. Zo schreef Akgündüz in 2015 op Facebook dat de Turkse kiezers niet op de pro-Koerdische HDP moesten stemmen. Volgens hem zou een stem op de HDP een stem zijn op ‘homoseksuelen, Armeniërs, terroristen, vijanden van de islam en anti-Turkse media uit Europa en Amerika’.

In juni besloot Van Engelshoven een andere islamitische hogeschool in Rotterdam aan te pakken. De Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS) in Rotterdam mocht zich geen hogeschool meer noemen, na een onderzoek van de Onderwijsinspectie. Volgens de inspectie was de ‘financiële en bestuurlijke continuïteit’ van de instelling niet gewaarborgd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden