Islamitische basisscholen verzetten zich tegen nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam

Vijftien islamitische basisscholen zijn in verzet gekomen tegen de tweede Nederlandse islamitische middelbare school, die per 1 september de deuren opent in Amsterdam. De basisscholen zullen ouders adviseren hun kinderen niet naar de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) te sturen. Ze zijn van mening dat het bestuur 'totaal geen ervaring of affiniteit met het onderwijs heeft'.

Archiefbeeld uit 2006: een leerling loopt over de gang van het Islamitisch College in Amsterdam. In 2010 werd de school gesloten. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Archiefbeeld uit 2006: een leerling loopt over de gang van het Islamitisch College in Amsterdam. In 2010 werd de school gesloten.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Dit zegt Redouan Boudil, directeur van twee scholenkoepels waar acht van de vijftien scholen onder vallen, maandag tegen NRC Handelsblad. De merendeels Amsterdamse scholen - die maandag niet bereikbaar waren voor nadere toelichting - zijn voor islamitisch voortgezet onderwijs, maar noemen de bestuursleden van SIO 'cowboys zonder oog voor het algemeen belang'.

Hun opvattingen sluiten aan bij die van staatssecretaris (Onderwijs) Sander Dekker, die het bestuur niet in staat acht tot onderwijs gericht op het bevorderen van 'actief burgerschap en sociale integratie'. Hij kwam tot die conclusie nadat de school niet direct afstand had genomen van een bericht op Facebook in 2014 waarin een bestuurslid steun betuigde aan Islamitische Staat (IS).

Dekker weigerde de school vervolgens te financieren, maar de Raad van State oordeelde woensdag dat hij zijn besluit heeft genomen op onjuiste gronden. Tot zijn eigen ongenoegen werd Dekker gesommeerd alsnog voor financiering te zorgen. 'Ik heb nog altijd weinig vertrouwen in dit bestuur', zei Dekker naderhand. 'Ik vind het dan ook frustrerend dat deze school nu kan starten. De rechterlijke uitspraak laat echter geen andere mogelijkheid.'

Gemeente ook gecorriceerd door RvS

De gemeente Amsterdam is eerder al gecorrigeerd door de hoogste bestuursrechter. De stad wilde de school om dezelfde reden als Dekker niet voorzien van een schoolgebouw, maar in 2015 oordeelde de Raad van State dat de gemeente voor 1 augustus 2017 een pand beschikbaar moest stellen.

In het toegewezen gebouw in Amsterdam-West gaan volgens de gemeente volgend schooljaar 184 leerlingen van start. Het bestuur van de school, die het Cornelius Haga Lyceum gaat heten, bestaat voor een deel uit de schoolleiding van het in 2010 vanwege slecht onderwijs gesloten Islamitisch College Amsterdam (ICA). Voorzitter Söner Atasoy was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim heeft geen vertrouwen in het bestuur en reageerde woensdag teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State. 'Dit bestuur staat met zijn rug naar de samenleving in plaats dat het met een open blik islamitische kinderen goed onderwijs biedt.'

'We laten ons imago niet verpesten door idioten'

De vijftien islamitische basisscholen vrezen reputatieschade. 'We hebben zo hard ons best gedaan om het imago van het islamitisch onderwijs op te poetsen, dat laten we niet verpesten door een stelletje idioten', zegt spreekbuis Boudil tegen NRC.

In de Tweede Kamer klinkt na de uitspraak van de Raad van State een nog luidere roep om een wet die kwaliteitstoetsing voorafgaand aan stichting van een school mogelijk maakt. Staatssecretaris Dekker is hier voorstander van en zoekt naar mogelijkheden. Tot die tijd heeft de hij de Onderwijsinspectie gevraagd om vanaf dag één in de gaten te houden of SIO voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen voor het onderwijs. 'Is dit niet het geval, dan zal de inspectie handhaven.'

Nederland telt tientallen islamitische basisscholen. Het oprichten van een middelbare versie blijkt lastiger. Tot die in Amsterdam op 1 september de deuren opent, staat de enige islamitische middelbare school in Rotterdam.

Lees meer

Amsterdam krijgt tweede islamitische middelbare school van Nederland, tot ergernis van regering en gemeente
Een Amsterdamse islamitische middelbare school is ten onrechte subsidie geweigerd, oordeelde de Raad van State vorige week. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) moet de school alsnog financieren. Tot zijn ergernis en die van de gemeente Amsterdam kan de tweede islamitische middelbare school van Nederland daarmee na een lange juridische strijd alsnog per 1 september de deuren openen.

Ministerie weigert geld voor moslimschool
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) weigerde in 2016 geld beschikbaar te stellen voor een nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam. Volgens Dekker is het - na extremistische uitspraken van een bestuurslid - onduidelijk of de school de 'wettelijke burgerschapstaak' kan vervullen.

Amsterdam moet islamitische school huisvesten
Eerder oordeelde de Raad van State dat de gemeente Amsterdam voor 1 augustus 2017 een pand beschikbaar moest stellen aan een nieuwe islamitische scholengemeenschap. De Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken had een pand voor de huisvesting van duizend leerlingen geëist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden