Islamistische Turkse premier krijgt standje

De Turkse president Demirel heeft de islamistische premier Erbakan donderdag gewaarschuwd dat zijn regering het seculiere karakter van het Turkse staatsbestel op het spel zet....

AFP, Reuter

ANKARA

Erbakan ontkende gisteren met klem een boodschap van president Demirel te hebben ontvangen. 'Het is allemaal gelogen', zei hij. Het bewind van de islamistische Welzijnspartij, die sinds juni 1996 met de rechtse Partij van het Juiste Pad (DYP) een coalitie vormt, stuit vooral in legerkringen op groeiend verzet.

Het kantoor van de Turkse president weigerde te bevestigen of de brief was verzonden, maar de aan Demirel toegeschreven opmerkingen weerspiegelen wel de kritiek waaraan hij de regering-Erbakan eerder deze maand heeft blootgesteld. 'Het is een algemene overtuiging dat u bent afgeweken van het pad van de seculiere en democratische republiek. Ik deel deze overtuiging', werd gisteren uit de brief geciteerd.

Naar verwachting zal vandaag de Nationale Veiligheidsraad, waarin hoge militairen zitting hebben, premier Erbakan eveneens waarschuwen voor de gevolgen van zijn islamiseringspolitiek voor de Turkse instituties. De Raad, het machtigste orgaan van Turkije, heeft zijn reguliere vergadering. Door de publicatie van de brief zijn de spanningen tussen het Turkse leger, de traditionele hoeder van het seculiere erfgoed van Kemal Atatürk, en de Welzijnspartij gisteren opgelopen.

In Ankara doen geruchten de ronde dat het leger op het punt staat opnieuw een coup te plegen, uit protest tegen de pogingen van Erbakan islamitische gebruiken in het Turkse openbare leven te herintroduceren. Op 4 februari stuurde het leger bij wijze van dreigement tanks naar Sincan, een voorstad van Ankara waar de islamisten sterk zijn.

De meeste Turkije-kenners achten een staatsgreep onwaarschijnlijk. 'De militairen willen druk uitoefenen op de regering, zodat zij haar houding wijzigt', aldus commentator Mehmet Ali Birand. 'Ze hebben niet de intentie een coup te plegen.' Birand, die goed is ingevoerd in legerkringen, suggereerde dat de militaire top tevreden zou zijn met het ontslag van een of meer fundamentalistische ministers.

Vice-voorzitter Ali Menderes van de Welzijnspartij leek gisteren aan te geven dat de waarschuwingen wel degelijk zijn gehoord. Volgens hem kan de toestand, waarbij de Turken zich iedere morgen afvragen of er een staatsgreep zal worden gepleegd, niet voortduren.

De leider van de rechtse oppositionele Moederlandpartij, Mesut Yilmaz, riep de seculiere partijen woensdag op tot de vorming van een brede coalitie, 'teneinde een staatsgreep te voorkomen'. Daartoe zou DYP-leider Ciller, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, echter met Erbakan moeten breken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden