Islamistische groep dreigt met aanslagen

De Islamitische Tawhid Brigade, een onbekende islamistische groep, dreigt met aanslagen in Nederland na een serie van aanvallen op islamitische instellingen in ons land....

ANP

'We vragen jullie voor de laatste keer en jullie hebben nog steeds een kans, om te stoppen met aanvallen op onze moskeeën, scholen en de moslimgemeenschap in Holland want anders betalen jullie een hoge prijs', schrijft de groep in de verklaring die staat op een website die veelvuldig wordt gebruikt door radicale islamieten.

Sinds de moord op cineast Theo van Gogh zijn verscheidene islamitische gebedshuizen beklad. Maandag ontplofte een bom bij een islamitische school in Eindhoven. De ingang van de school raakte zwaar beschadigd. Niemand raakte gewond. De verdachte van de moord op Van Gogh is een vermoedelijke islamitische militant.

De Islamitische Tawhid Brigades stelt niet machteloos te blijven toekijken en schrijft dat 'we de Nederlandse regering en het volk flink zullen laten boeten'. De authenticiteit van de verklaring kon niet worden geverifieerd.

De groepering heeft ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen vorige maand in Egypte. Toen kwamen bij aanslagen op onder meer een hotel in Taba meer dan dertig mensen, voornamelijk Israëlische toeristen, om het leven.

De dreiging van de groep is moeilijk te peilen. Tot de aanslagen op toeristenoorden in Egypte was de beweging onbekend. Naast de Islamitische Tawhid Brigades eiste destijds ook de Wereld Islamistische Groep de aanslagen op.

De regering in Cairo legt officieel geen verband tussen de aanslagen en de Islamitische Tawhid Brigades. Volgens Egyptisch onderzoek zouden de aanslagen worden gezien in het licht van het Palestijns-Israëlisch conflict.

Over de Islamitische Tawhid Brigades is niets bekend. Volgens Israëlische veiligheidsbronnen zou de groep banden hebben met Al-Qa'ida, het netwerk van Osama bin Laden. Naar het aantal aanhangers en de capaciteiten van de groep kan alleen maar gespeculeerd worden.

Tawhid in de groepsnaam verwijst naar de absolute eenheid van God en op het strikt monotheïstische karakter van het islamitische geloof. Radicale groeperingen gebruiken de term Tawhid ook voor hun streven naar een grote moslimgemeenschap in de wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden