Islamisten waarschuwen koning Marokko

De volksopstand tegen de regimes in Noord-Afrika kan zo weer de kop opsteken. Met deze openlijke waarschuwing gaf premier Abdelilah Benkirane van Marokko uiting aan de groeiende onvrede over de wijze waarop de Marokkaanse koning zijn regering kortwiekt.

MADRID - 'De Arabische Lente is nog niet voorbij', beklemtoonde de premier afgelopen vrijdag tijdens een bijeenkomst van zijn islamistische partij PJD in Rabat.

Hoewel zijn partij nooit deelnam aan de straatprotesten tegen de corruptie en het gebrek aan democratie in Marokko, gelden de woorden van Benkirane als een duidelijke waarschuwing aan het adres van koning Mohamed VI. De uitlatingen van de premier volgen na weken van oplopende onenigheid tussen de regering en het paleis - een ongekende situatie in Marokko.

Daarbij strandde een poging van de regering-Benkirane om de publieke televisie van Marokko te 'islamiseren'. Volgens voorstellen van PJD-minister van informatie Mustafa Khalfi zouden de belangrijkste kanalen, zoals het eerste en het tweede net, voortaan vijf keer per dag de oproep tot het gebed moeten uitzenden, iets wat nu niet het geval is. De Franstalige uitzendingen zouden daarbij sterk worden ingeperkt, terwijl de reclame en uitslagen van de loterij helemaal van het scherm zouden verdwijnen.

Deze voorstellen leidden tot een felle polemiek in de Marokkaanse media. Daarbij kreeg de PJD van verschillende zijde de wind van voren, ondermeer in Le Matin, de officieuze spreekbuis van het paleis. Hoofdredactrice Samira Sitaïl van het tweede televisienet 2M liet simpelweg weten dat ze weigerde om uitvoering aan de voorschriften te geven. De voorstellen verdwenen vorige week van tafel nadat de premier en zijn minister van informatie door het paleis op het matje zouden zijn geroepen.

Benkirane haalde vrijdag tijdens de bijeenkomst met zijn partijgenoten fel uit naar de directeur-generaal van de Marokkaanse staatstelevisie. Deze zou te weinig aandacht besteden aan de activiteiten en voorstellen in de regering en intussen wel alle ruimte geven aan de publieke optredens van de koning en diens broer, Moulay Rachid. Bovendien zou de staatstelevisie van de regering vooral beelden uitzenden waarop premier Benkirane en zijn ministers lachend en in weinig flatterende poses te zien zijn.

De nieuwe regering van Marokko, die in januari is aangetreden, is de eerste die onder de in 2011 aangepaste grondwet functioneert. De constitutie werd door de koning veranderd in een reactie op de 'Arabische Lente' die sinds vorig jaar februari ook de straten van de Marokkaanse steden in bezit namen. De grondwet kent sinds die aanpassing meer bevoegdheden toe aan de regering en de premier.

De PJD werd vervolgens de grote winnaar van de parlementsverkiezingen en leverde twaalf van de dertig ministers in het kabinet. Benkirane werd de eerste islamistische premier in Marokko's parlementaire geschiedenis.

Hoewel de PJD dus niet deelnam aan het straatprotest, wist de partij wel te profiteren van de onvrede on der de Marokkaanse bevolking. De PJD staat bekend als niet-corrupt en geldt als een alternatief voor de gevestigde partijen.

De eigen aanhang klaagt echter in toenemende mate dat de speelruimte van Benkirane's kabinet sterk wordt ingeperkt door de Marokkaanse koning en diens raadgevers. Benkirane kreeg om die reden al de bijnaam 'islamist van Zijne Majesteit' opgespeld.

De harde kern van de PJD, gevormd door de religieuze 'Beweging van eenheid en hervorming' (MUR) deed vorige week zijn beklag over de manier waarop de partij wordt gekortwiekt door het paleis. 'De PJD-kiezers verwachten concrete resultaten', zei MUR-leider Mohamed Hamdaoui. Volgens hem kunnen PJD-ministers die niets van hun islamistische programma gerealiseerd krijgen beter opstappen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden