Islamisten Somalië schieten op betogers Kismayo

Islamistische milities hebben maandag het vuur geopend op betogende bewoners van de Zuid-Somalische havenstad Kismayo, waarbij volgens ooggetuigen zeker één dode is gevallen....

APReuters en AFP

Enkele duizenden bewoners van de stad verbrandden autobanden, gooiden stenen en schreeuwden leuzen als ‘We willen geen islamitische rechtbanken’ om te protesteren tegen de komst van de islamisten, die de stad zondagnacht zonder bloedvergieten innamen. De milities schoten daarop in de menigte, waarbij volgens getuigen een 13-jarige jongen omkwam en nog twee kinderen gewond werden.

Kismayo was op één na de enige Somalische stad van betekenis die nog niet in handen was van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC), op wier bevel de milities opereren. Alleen Baidoa wordt nog bestuurd door de internationaal erkende, maar tandeloze en verdeelde interim-regering van premier Ali Mohamed Gedi.

Een konvooi van vijftig vrachtwagens met tussen de drie- en vierhonderd Ethiopische troepen was maandag op weg naar Somalië om Baidoa te beschermen, aldus ooggetuigen. Addis Abeba ontkent dit, zoals het steeds de aanwezigheid van Ethiopische troepen in Somalië ontkent.

Ethiopië behoort tot een groep Oost-Afrikaanse staten die de interim-regering in Baidoa steunt. Half augustus besloten ze een troepenmacht van achtduizend man naar Somalië te sturen om de regering te beschermen.

Volgens een UIC-woordvoerder is Kismayo ingenomen om de komst van die militairen te voorkomen. ‘We hoorden dat Ugandese en Ethiopische troepen op weg waren naar Kismayo via de Keniaans-Somalische grens. We zullen onszelf verdedigen’, zei hij maandag.

Interim-premier Gedi riep maandag de VN op het wapenembargo tegen Somalië te beëindigen, om de komst van Afrikaanse vredestroepen mogelijk te maken. Hij zei dat de UIC ‘dezelfde agenda als Al Qa’ida’ heeft. ‘Ze zullen niet stoppen in Somalië.’

Bewoners van Mogadishu prijzen de islamistische milities echter omdat sinds hun machtsovername in juni de orde in de stad is hersteld na jaren van anarchie en geweld. Van een radicaal bewind zoals de Taliban in Afghanistan vestigden, is vooralsnog geen sprake. Meisjes kunnen nog naar school en winkels hoeven niet dicht tijdens de gebedsdiensten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden