Islamcoryfee op Leidse leerstoel

De omstreden moslimtheoloog Tariq Ramadan (1962) wordt hoogleraar islam aan de Universiteit Leiden. Ramadan zal zich vooral richten op de islam in West-Europa en begint zijn werk in de zomermaanden....

Van onze verslaggever Henk Müller

Tegenstanders van Ramadan noemen hem een wolf in schaapskleren. Hij schreef een groot aantal spraakmakende boeken en artikelen en heeft wereldwijd veel jonge volgelingen. Ramadan schrijft vooral over jonge moslims, integratie en Europa. Hij staat te boek als een moderne, gematigde moslim, hoewel critici menen dat hij een dubbele agenda heeft. Zijn teksten in westerse talen zijn gematigder dan die in het Arabisch, luidt de kritiek. Ook zou hij te weinig afstand nemen van terreurdaden door begrip te tonen voor de achtergronden.

Critici wijzen er verder op dat Ramadan een ‘jetset-geleerde’ is die de wereld over vliegt voor lezingen zonder veel tijd voor degelijk onderzoek. Zijn charisma zou zijn kennis overtreffen.

Voor het hoogleraarschap meldden zich veertig kandidaten. Ramadan werd het geschiktst bevonden. Naar verwachting zal de komst van de moslimgeleerde leiden tot grote – ook internationale – belangstelling voor de islamstudie in Leiden en voor het debat over de islam in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden