Islamabad zou Taliban nog ‘actief’ steunen

Pakistan wordt er opnieuw van beschuldigd de hardnekkige opstand van de Taliban in Afghanistan te steunen. Dit blijkt uit artikelen die The Washington Post en The New York Times dit weekeinde hebben gepubliceerd....

Van onze buitenlandredactie

Pakistaanse autoriteiten ontkennen echter de beschuldigingen en benadrukken hun steun aan de Verenigde Staten die het Talibanregime in 2001 uit Kabul verdreven en die nu een verbeten strijd leveren in Afghanistan.

Ook wijst Islamabad op de belofte van de Pakistaanse president Pervez Musharraf na de aanslagen van 11/9 om moslimextremisme in Pakistan hard aan te pakken.

Maar The New York Times citeert diverse (anonieme) westerse diplomaten en Pakistaanse oppositieleden dat ‘Pakistan de Taliban actief steunen’. Met name de inlichtingendiensten zouden hebben meegeholpen aan de wederopbouw van de Taliban.

Deze steun zou niet alleen zijn ingegeven door islamitische passie, maar ook door de gedachte dat de Taliban de Pakistaanse inlichtingendiensten in staat stellen een grotere invloed te krijgen op de prowesterse krachten in Pakistan, schrijft The New York Times.

Daarnaast zouden de Pakistanen draaiboeken klaar hebben liggen voor de dag dat de internationale troepenmacht ISAF en de commando’s van Operatie Enduring Freedom Afghanistan, die onder andere jacht maken op Osama bin Laden, Afghanistan verlaten.

Ook blijkt uit diverse gesprekken die The New York Times aan beide kanten van de grens tussen Pakistan en Afghanistan heeft gevoerd, dat de Pakistaanse autoriteiten de Taliban ‘aanmoedigen’.

Een voormalige Taliban-commandant vertelde dat hij in Pakistan de cel in is gezet nadat hij had geweigerd in Afghanistan te vechten. Andere ex-strijders zouden zijn opgepakt of vermoord omdat ze niet opnieuw onder de wapens wilden.

Daarnaast zouden diverse leerlingen van een madrassa (islamitische school) in Quetta ‘met de zegen van hun leraren’ naar Afghanistan zijn vertrokken om zelfmoordaanslagen te plegen.

De Pakistaanse generaal Shaukat Sultan geeft in The Washington Post toe dat de Taliban komen en gaan in Pakistan. ‘Maar dat is niet de hele waarheid. Als 25 procent van het probleem aan onze kant van de grens ligt, ligt de rest aan de andere kant.’ Volgens Sultan is een van de vier topmannen van de Taliban een Pakistaan, de drie anderen zouden Afghanen zijn.

Ook zei hij dat Pakistan de Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten herhaaldelijk en tevergeefs heeft gevraagd naar de verblijfplaats van Talibanleider mullah Omar. De generaal benadrukte ook dat de onlangs aangehouden Taliban-woordvoerder Mohammad Hanif heeft gelogen toen hij zei dat Omar zich in de Pakistaanse grensstad Quetta schuilhoudt.

Wel gaf Sultan toe dat diverse Afghaanse vluchtelingenkampen nabij Quetta een veilige haven vormen voor opstandelingen die de grenzen passeren. ‘Ze komen voor rust en herstel’, zei Sultan, die aankondigde dat Pakistan binnenkort van plan is de kampementen te sluiten en de bewoners ervan terug te sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden