Islam Turkije geen grond voor uitsluiting EU

Decennia lang werd Turkije beloofd dat het onder bepaalde voorwaarden lid kon worden van de EU. Nu Turkije bijna zover is, is het toch niet te geloven met wat voor een arrogantie en bekrompenheid diverse bewindslieden zich hiertegen willen verzetten....

Almere Peter Welters

Een van de grondbeginselen van de EU is de vrijheid en gelijkwaardigheid van religies. Turkije afwijzen op grond van de islam is in strijd met de grondbeginselen van de EU.

Een andere reden tot verzet tegen de toetreding van Turkije in de EU wordt vermeld dat Turkije een arm land is. Zijn die landen die dit jaar toetreden dan geen arme landen? En Roemenin Bulgarije in 2007? Ik kom net terug van een weekje Malta. Als je ziet in wat voor een staat de infrastructuur verkeert, schrikbarend. Natuurlijk kost de toetreding van Turkije in het begin ons wat. Maar op ten duur levert het ook veel op. De brug naar het islam en zodoende de gehele Arabische wereld zal veel opener worden, op alle gebieden, ook economisch. En als medelid van de EU hebben wij toch veel meer invloed op hun binnenlands aangelegenheden, zoals bijvoorbeeld mensenrechten!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden