Islam-gids: 'Gooi homo's van hoge gebouwen'

Het verbieden van religieuze boeken of geschriften van theologische denkers is regelrechte censuur. Zelfs als in de geschriften wordt aangezet tot het doden van homo's of besnijden van vrouwen....

De moskee is opnieuw in opspraak gekomen, nu wegens de verkoop van twee in het Nederlands vertaalde islamitische boeken. In Fatwas of muslim women wordt een pleidooi gehouden voor vrouwenbesnijdenis en wordt het slaan van vrouwen toegestaan mits het geen zichtbaar letsel oplevert. In de driedelige serie Minhaj El Muslim (De weg van de moslim) wordt aangezet tot het doden van homo's. In het boek staat dat homo's vanaf hoge gebouwen van een terras moeten worden gegooid met 'het hoofd naar beneden en dat ze daar door het gooien van stenen moeten worden gedood'.

De Tweede Kamer reageerde woensdag woedend na publicaties hierover in Trouw. CDA, VVD en D66 sluiten zelfs niet uit dat de moskee dicht moet als imam en bestuur hun leven niet beteren. Het grieft de Kamer dat het boek werd aangeprezen in de moskee, terwijl het volgens de Kamer in strijd is met de wet. Er gaan stemmen op imam en bestuur strafrechtelijk te vervolgen wegens haatzaaien.

'Het moet een keer ophouden', zegt VVD'er Wilders, die al vaker publiekelijk heeft geklaagd over teksten van El Tawheed. 'Alleen maar afstand nemen is onvoldoende.' Komende week moet het kabinet in de Kamer komen uitleggen hoe het de moskee denkt aan te pakken.

De boeken waren ook te koop in de reguliere boekhandel. Daar zijn ze inmiddels verwijderd. El Tawheed wil daar niet aan, omdat dat volgens Zaari niet mogelijk is. Hij zegt dat de vertaler gehouden is aan de letterlijke vertaling van de teksten en niet de vrijheidheeft minder leuke alinea's weg te laten.

'Het is de mening van een moslimgeleerde en die hoeft niet per se overeen te komen met wat in de moskee wordt gepredikt', aldus Zaari. 'We kunnen de auteurs niet meer om toestemming vragen om delen te verwijderen.' Volgens hem is er in de moskee nog nooit tot haat tegen wie dan ook opgeroepen.

Zaari vindt dat er een algemeen debat moet komen over hoe met dergelijke boeken moet worden omgegaan en in hoeverre ze moeten worden geduid en begeleid in woord en/of tekst. Hij wijst erop dat niet alleen zijn moskee dergelijke boeken verkoopt, maar dat ook reguliere boekhandels en andere islamitische boekwinkels omstreden boeken verhandelen.

Het cultureel centrum Al Maktabah in Rotterdam bezit een groot assortiment islamitische boeken en verkoopt ook door El Awheed vertaalde en uitgegeven denkers.

In Raadgevingen voor nieuwe moslims van Abu Anas Ali Ibn Hussein moeten moslims afstand houden van alle niet-gelovigen, tot wie ook joden, christenen, vuuraanbidders of communisten worden gerekend. 'Allah heeft de vriendschap en liefde tussen een gelovige en ongelovige verboden gemaakt.' Ze mogen geen genegenheid tonen, niet als eersten groeten en niet deelnemen aan feesten van ongelovigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden