ISIS kan weinig met uranium universiteit

De schrik is groot dat extremisten nu beschikken over kernmateriaal.

REUTERSAP en AFP

WENEN/BAGDAD - Het nucleair materiaal dat onlangs in het noorden van Irak in handen is gekomen van jihadisten, is niet geschikt voor het maken van een kernwapen en vormt ook anderszins geen veiligheidsrisico van betekenis. Het VN-atoomagentschap IAEA heeft dat donderdag meegedeeld.

Irak meldde dinsdag in een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat strijders van de Islamitische Staat van Irak en groot-Syrië (ISIS) de beschikking hebben gekregen over bijna 40 kilo uranium. Volgens de Iraakse VN-ambassadeur Mohamed Ali Alhakim gaat het om uranium dat 'kan worden gebruikt bij terroristische acties'.

Het IAEA echter luidt geenszins de alarmklok. Het gaat om een kleine hoeveelheid laag- of onverrijkt uranium die niet snel voor een kernwapen kan worden gebruikt.

Woordvoerder Alexander Lukasjevitsj van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat er geen directe dreiging is. Maar, zei hij, 'het simpele feit dat de terroristen onmiskenbaar belangstelling hebben voor nucleair en chemisch materiaal is natuurlijk zeer verontrustend'.

Het uranium bevond zich in de universiteit van Mosul, de stad in het noorden van Irak die op 9 juni plotseling in handen viel van het extremistische ISIS. Volgens de Iraakse regering werd het op de universiteit alleen gebruikt voor onderzoeksdoeleinden en in 'zeer beperkte hoeveelheden'.

Olli Heinonen, een vroegere hoofdinspecteur bij het IAEA, zei tegen persbureau Reuters dat het materiaal waarschijnlijk ook niet geschikt is om een 'vuile bom' te maken. Dat is een conventionele bom waarin radioactieve stof is verwerkt, dat bij de explosie wijd wordt verspreid.

De Koerden in Irak boycotten voorlopig alle bijeenkomsten van het kabinet uit protest tegen uitspraken van premier Nouri al-Maliki. Hij beschuldigde de Koerden, die in het noorden een autonome regio hebben, ervan de soennitische extremisten van ISIS een veilig onderkomen te bieden.

Maliki is 'hysterisch geworden en is zijn evenwicht kwijt', zo stelde het bestuur van de Koerdische regio in een verklaring. 'U heeft het land vernietigd. Zo iemand kan niet het land uit de crisis redden.' Volgens de verklaring doet de premier er alles aan om 'zijn eigen falen toe te dekken'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden