ISIS is schatrijk en goed georganiseerd

De fundamentalistische terreurgroep ISIS (de Islamitische Staat in Irak en de Levant) is aanzienlijk rijker en beter georganiseerd dan westerse inlichtingendiensten aannamen.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit 160 usb-sticks waarop het Iraakse leger de hand heeft weten te leggen. ISIS beschikte dankzij de verkoop van olie en antieke voorwerpen over ruim 600 miljoen euro voordat de stad Mosul vorige week werd ingenomen. Met het militaire materieel en het geld dat via bankovervallen in Mosul is verkregen, schat het Iraakse leger het vermogen nu op twee miljard euro.


Het Iraakse leger mag weliswaar ernstig tekort zijn geschoten in het verzet tegen ISIS, twee dagen voor de val van Mosul slaagde de militaire inlichtingendienst er wel in een van de voornaamste vertrouwelingen van de organisatie, een zekere Abu Hajjar, te arresteren en uiteindelijk ook aan het praten te krijgen. Hij gaf de verblijfplaats van leider Abdulrahman al-Bilawi prijs. 'Hij zei tegen ons: 'Jullie hebben geen idee wat je hebt gedaan', aldus een militaire bron tegen de Britse krant The Guardian. 'Toen zei hij: 'Mosul wordt deze week een hel'.'


Enkele uren later lag Al-Bilawi dood in zijn schuilplaats in de buurt van Mosul. Via hem en zijn vertrouweling werd de schat aan informatie op de usb-sticks gevonden. Daarop bevonden zich ook de namen van alle buitenlandse strijders met hun pseudoniemen. Duidelijk werd ook hoe hoog de organisatiegraad is. De strijders die mogen rapporteren aan het hoogste echelon, allemaal gerekruteerd uit de veteranen die elf jaar geleden ook al streden tegen de Amerikaanse invasie, kenden om strategische redenen de namen van hun collega's niet.


De inkomsten komen uit de olievelden die ISIS in het oosten van Syrië in bezit heeft genomen. Een deel van de opbrengst blijkt zelfs aan het Syrische regime te zijn verkocht. Daarnaast heeft de drie jaar oude organisatie inkomsten uit verkoop van voorwerpen die bij archeologische opgravingen worden meegenomen. Sommige daarvan zijn wel 8 duizend jaar oud.


De bijbehorende geldstromen blijken veel omvangrijker dan tot dusver gedacht. 'Wanneer westerse inlichtingendiensten iets over geldstromen van ISIS wilden weten, hadden ze het over 50 duizend dollar hier, 20 duizend dollar daar. Nu weten zij en wij hoe het echt zit', aldus de Iraakse militaire bron. Hij benadrukt dat er geen buitenlandse staat als geldschieter optreedt.


Aan het front lijkt ISIS in de afgelopen dagen vooral voortgang te hebben geboekt in Tal Afar, een stad nabij de Syrische grens. De regering stelt die nog grotendeels onder controle te hebben, maar volgens ooggetuigen reden maandag door de straten pick-uptrucks met ISIS-strijders.


De Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Navi Pillay, heeft maandag bevestigd wat dit weekend al werd gesuggereerd: in de afgelopen vijf dagen zijn honderden mensen door ISIS in koelen bloede geëxecuteerd.


De VS sloten maandag militaire samenwerking met Iran uit. Een gesprek over de bestrijding van ISIS is wel mogelijk, aldus de Amerikaanse regering.


Volgens minister Timmermans vechten 'veel' Nederlanders mee bij de islamitische terreurgroep ISIS in Irak. Die blijkt rijker dan gedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.