ISBN

In Afgedwongen vrijheid – Of hoe Amerika de democratie oplegt (Cossee; euro 14,90) onderzoekt Michael Ignatieff de problemen waarmee Amerika geconfronteerd wordt als het in Bosnië, Kosovo, Afghanistan en Irak een democratische rechtsorde wil opleggen aan een cultuur die op heel andere waarden is gebouwd....

NRC Handelsblad-redacteur Pieter Steinz verzamelde in Lezen etcetera (Prometheus; euro 24,95) honderden wetenswaardigheden over de klassieken uit de wereldliteratuur. Het boek is een luchtige en leerzame introductie tot het wereldwijde web van de fictie.

Irene van Lippe-Biesterfeld, beter bekend als prinses Irene, voert in Aarde ik hou van jou (De

Kern; euro 19,98) samen met Jessica van Tijn twaalf gesprekken met mensen die een visie hebben op onze relatie met de natuur. Onder hen de Gualtemalteekse Nobelprijs-winnaar Rigoberta Menchú, de Britse wetenschapper Rupert Sheldrake, chimpansee-dame Jane Goodall en Wereldbank-president James Wolfensohn.

In Fong-Leng (Bert Bakker; euro 17,95) kijkt de extravagante modeontwerpster terug op haar leven, vanaf haar jeugd tussen de Chinezen op Katendrecht tot voorbij haar glorieuze jaren met Mathilde Willink in Amsterdam, waar zij in de P. C. Hooftstraat een winkel had.

Sebastian Haffner ontwart in Het duivelspact (Mets en Schilt; euro 17,50) de Duits-Russische betrekkingen van de Eerste tot de Tweede Wereldoorlog. Dat verhaal, met alle mogelijke variaties in internationale betrekkingen en zijn verstrengelingen en verstrikkingen van twee volken, is opwindender dan welke roman ook.

Kraaienpootjes, beginnend grijs, puberkinderen en een goede baan – maar toch nog altijd een meisje. In Meisjes van 40 portretteert fotograaf Bob Bronshoff 43 vrouwen van veertig-plus. Bekende en onbekende meisjes van de eerste generatie die niet voor het merendeel huisvrouw werd. Marja Pruis schreef er een tekst bij (Mets en Schilt; euro 25,-).

In de reader De vele gezichten van Anne Frank – Visies op een fenomeen (De Prom; euro 19,50) zijn meer dan dertig artikelen gebundeld die sinds 1946 over Anne Frank zijn verschenen. Het boek gaat over het literaire talent van Anne Frank maar ook over de onderduikster, dwarse puber, verliefde adolescente, joodse mystica, kattenkop en icoon van een eigen Anne Frank-huis-industrie.

Het Nieuw Cultureel Woordenboek – Encyclopedie van de Algemene Ontwikkeling (Anthos; euro 39,90), onder redactie van Dolph Kohnstamm en Elly Cassee, is een volledig nieuwe editie van het in 1992 voor het eerst verschenen standaardwerk. Er is een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd, een exposé over planten en dieren in de cultuur.

De Braziliaanse schrijver João Ubaldo Ribeiro werd bekend door zijn epos Brazilië, Brazilië. De Bezige Bij geeft nu zijn laatste roman, uit 2002, in vertaling uit, Bericht uit een vuurtoren (euro 18,90). Een ex-priester schrijft in een vuurtoren zijn levensverhaal, het portret van een psychopaat.

Bij Meulenhoff verscheen in het Nederlands de nieuwe roman van Douglas Coupland, Hé Nostradamus! (euro 18,50). Drie highschool-leerlingen schieten in koelen bloede een aantal medeleerlingen dood. Vier betrokkenen vertellen wat voor hen de gevolgen zijn van de kogelregen.

Memoires van een dame uit de goot van het amusement (Atlas; euro 16,50) zijn de theaterherinneringen van Marjan Berk. Jarenlang verdiende zij haar brood op het toneel, onder anderen bij Wim Kan en Rudi Carell. Geen vedette, maar 'een bruikbare kracht. Dat betekent dat je meestal werk hebt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden