ISBN

De kampioene die in Een koningin met mannenbenen - Fanny Blankers-Koen, atlete van de eeuw (Veen; euro 16,50) de hoofrol speelt, is zonder twijfel de Nederlandse sportpersoonlijkheid die de diepste sporen heeft achtergelaten....

Op 5 februari 1916 kreeg Zürich er een nieuwe gelegenheid tot vermaak bij: het Cabaret Voltaire. De Voltairianen Hugo Ball, Tristan Tzara en Richard Huelsenbeck, zegt samensteller en vertaler van de bloemlezing Jan H. Mysjkin in Een avond in Cabaret Voltaire (Vantilt; euro 15,50), gingen te keer tegen een dolgedraaide wereld, maar hun dolzinnige woorden brachten hen 'op het randje van de waanzin'.

Met een onweerstaanbare hang naar avontuur reisde de Amsterdamse zeeman Evert Hoedemaker de wereld over. Tijdens de Russische Revolutie hijst hij in de Zwarte Zee een rode vlag, hetgeen hem de geuzennaam Red Flag Eddy oplevert. In Red Flag Eddy - Een schelmenleven (Bas Lubberhuizen; euro 9,90) vertelt Hans Olink aan de hand van twaalf door Hoedemaker ingesproken cassettes diens levensverhaal. In juni en juli speelt het theatergezelschap Het Vervolg Monument voor mijn vader, een op dit schelmenleven gebaseerde voorstelling.

Mark Eyskens, voormalig Belgisch eerste minister en oud-minister van Buitenlandse Zaken, bundelde in Het hijgen van de geschiedenis - Onze wereld: een woelig netwerk (Lannoo; euro 19,95) tijdschriftartikelen en voordrachten over internationale politiek. 'Ieder nadenkend burger voelt zich bijwijlen achtervolgd door het hijgend ademhalen van de recente geschiedenis, soms hortend, steeds heftig.'

Jos van der Lans en Herman Vuijsje beschrijven in het heruitgegeven, herziene Lage landen, hoge sprongen - Nederland in de twintigste eeuw (Inmerc; euro 19,95) de meest bewogen eeuw die Nederland kende. Zij doen dat niet aan de hand van jaartallen, maar kozen voor een thematische opzet.

Kerstin Ekman keert in Het zwarte hout terug naar het noordelijke Zweedse stadje Svartvattnet, waar zich ook haar bekende roman Zwart water afspeelt. De Tweede Wereldoorlog verandert het leven van de inwoners van het stadje ingrijpend, maar de verloren dochters zoeken deze plek altijd weer op (Bert Bakker; euro 19,95).

Na Het bezoek van de lijfarts en De vijfde winter van de magnetiseur liet uitgeverij Ambo weer een roman vertalen van de grote Zweedse schrijver Per Olov Enquist, De reis van de voorganger (euro 24,90). Het is een roman over Lewi Pethrus, oprichter van de Zweedse Pinkstergemeente, die in conflict raakt met zijn vriend, de dichter Sven Lidman. Deze twist maakt een tragisch einde aan hun bloedbroederschap.

De Vlaamse dichter Jan Lauwereyns debuteert met een roman, Monkey Business (Meulenhoff; euro 16,50). Vanuit het perspectief van een aapje, proefdier van de Universiteit van de Orde in de Hemel, verkent hij een wereld die het daglicht schuwt.

Rechter Savage (De Arbeiderspers; euro 22,95) is de nieuwe roman van de Brit Tim Parks, een mix van komedie, thriller en familiekroniek. Terwijl de zwarte rechter Savage strafzaken ontrafelt, komt zijn eigen leven terecht in een spiraal van geweld en bedreiging.

Hoe wordt een huisvrouw gek? Hoofdpersoon Marcia bindt in Beperkt zicht, de nieuwste, nu vertaalde roman van de de Britse schrijver Robert Irwin, een titanenstrijd aan met haar kwelgeest Slijmor, zinnebeeld van vuil en chaos (Atlas; euro 15,-).

De Aristide von Bienefeldt, die vorig jaar debuteerde met Bekentenissen van een stamhouder, bestaat echt, al is het onduidelijk of hij echt zo heet. In elk geval is er nu een tweede boek, dat in stijl met de schrijversnaam, de titel Een beschaafde jongeman draagt (Meulenhoff; euro 17,50). Aristide en zijn vriend Raymond runnen in Parijs een louche bedrijfje, met 'de dood op de hielen'.

Van Stijn Aerden, journalist, biograaf van Rijk de Gooyer en schrijver van de roman Goochelaar (geen konijnen), verscheen nu Met de hele familie en Koen (Meulenhoff; euro 17,50), over een oerhollands romanonderwerp: dromerig jongetje houdt zich staande tussen grote broers en zussen, verweduwde tantes en vrijgezelle ooms.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden