ISBN
Fictie..
Begonnen als auteur die dolende twintigers beschreef (Slaves of New York, 1986), volgt Tama Janowitz tegenwoordig het leven van dolende veertigers. Tegen de vijftig zelfs loopt Peyton Amberg (Peyton; De Bezige Bij; A 22,50), die alsnog wil inhalen waar het haar te lang aan heeft ontbroken. Peyton jaagt 'als een man' haar lusten na. Dat is vragen om moeilijkheden.
Het eerste boek dat Halldaxness schreef nadat hij de Nobelprijs 1955 kreeg, Het visconcert, is vertaald door Marcel Otten voor De Geus (A 22,50). Over het IJslandse jongetje Alfgrim dat een zingende visser wil worden. Roem zegt hem niets. Misschien dat Laxness hiermee zijn eigen roem wilde relativeren.
De eerste roman die buiten China verschijnt van Xiaolu Guo (1973) heet, in de vertaling van Lidy Pol, Dorp van steen (Mouria; A 17,50). Over de aldoor groter wordende kloof tussen het traditionele platteland en moderne steden in het huidige China.
Dat Jean-Marie Gustave Le Clo's familie in de 18de eeuw op Mauritius woonde, inspireerde hem tot zijn roman Omwentelingen (De Geus; A 24,90). In de jaren vijftig zoekt Marro in Nice zijn blinde tante Chatherine op, een van de laatsten die op het eiland zijn opgegroeid.
Non-fictie
1,2,3. . .in godsnaam (De Harmonie; A 12,50) is alweer de zevende jaarlijkse bundeling van Jos Collignons beste politieke tekeningen uit de Volkskrant over het roerige 2003, over Irak, affaires in de koninklijke familie, bezuinigingen, vogelpest en zorgfraude.
Philips Freriks kwam voor het eerst op het Gare du Nord in Parijs toen hij dertien was. Later zou hij er zelfs in uniform rondlopen als slaapwagenconducteur op de nachttrein naar Londen en Kopenhagen. In Gare du Nord (Conserve; A 15,-) schrijft de Journaal-presentator en voormalig Volkskrant-correspondent verhalen over zijn geliefde Frankrijk, van La Courtine tot Jules Verne, Johnny Hallyday en Jacques Tati. Er is ook een luisterversie op cd (Rubinstein; A 9,95).
Voor de enen is Amerika uitvinder van de democratie, schrijft Mark Heirman in Een republiek op keizers voeten Geschiedenissen van Amerika (Houtekiet; A 19,95), voor anderen de grootste bedreiging ervan. De Eeuwige Oorlog lijkt er realistischer dan de Eeuwige Vrede, het nieuwe keizerrijk dichterbij dan de oude republiek. Of is Amerika toch de Nieuwe Wereld en de bakermat van een republikeins keizerrijk?
In februari 2003 stortte het Ahold-imperium in, door 'fraude, mismanagement, misleiding, slecht toezicht', beweert Jeroen Smit in Het drama Ahold (Balans;
A 17,50). Aan de hand van een kleine honderd gesprekken reconstrueert Smit dit debacle dat de allure van een thriller heeft.
In McLiteratuur Gesprekken vers over globalisering (Lemniscaat; A 19,95) verzamelt Bas Groes argumenten voor en tegen globalisering en probeert hij tegenstrijdigheden te duiden. Dinsdagavond 24 februari, tijdens de presentatie van het boek, debatteert een aantal schrijvers in De Balie te Amsterdam over de invloed van de globalisering.
Jacques Chirac vond het 'verschrikkelijk en ontroerend', het verslag Bhopal, 00.05 uur (Lemniscaat; A 17,95) van Dominique Lapierre en Javier Moro. Door de explosie van de hypermoderne pesticidenfabriek van Union Carbide verloren zestienduizend mensen in de sloppenwijken van Bhopal het leven en raakten een half miljoen Indi gewond.