ISBN

Fictie..

Terug naar Guadeloupe is het verhaal over Mina Monto die de plek opzoekt waar zich in haar jeugd afschuwelijke gebeurtenissen hebben afgespeeld. De roman uit 2002 van Gis Pineau (Franse, Guadeloupse, Antilliaanse en Parisienne) werd vertaald door Pauline Sarkar (De Geus;

¬ 22,50).

De vuistdikke roman Postbode (De Bezige Bij; ¬ 24,90) werd door de auteur J. Robert Lennon opgedragen 'aan al mijn lieve postbodes'. De knorrige en maniakale ambtenaar Albert Lippincott die graag onder de maat presteert, brieven hamstert en curieuze fantasiekoestert, is buitenissig en toch beweert de acherflap doodgewoon.

Ofschoon Nederland neutraal bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog, hebben destijds veel dichters en zangers (van wie enkele uit Vlaanderen) hun emoties en cynisme in lyriek vormgegeven. De teksten van Theo van Doesburg, Mien Proost, Adama van Scheltema en anderen werden verzameld door Rob Kammelar, Jacques Sicking en Menno Wielinga in Het monster van de oorlog (Nijgh & Van Ditmar; ¬ 22,50).

'Terwijl de baby groeit, krimpt de moeder.' Niets had de romanci Rachel Cusk (1967) voorbereid op het moederschap. Drie jaar geleden publiceerde zij A Life's Work, over het verwarrende eerste jaar als moeder. Dit geestige en provocerende verslag werd vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer als In het land van moeders (De Bezige Bij; ¬ 16,50).

Non-fictie

De gelauwerde Amerikaanse wetenschapsjournalist James Gleick, in de jaren tachtig beroemd geworden met zijn boek Chaos, beschrijft in Isaac Newton (De Bezige Bij; ¬ 19,90) het leven van een van de grootste geleerden aller tijden. 'Gleicks boek', schreef de Volkskrant, 'is een mirakel van wetenschapsjournalistiek, een feest om te lezen.'

In het hilarische De dirigent is gevlucht 100 legendarische premis (Veen; ¬ 12,50) van Piet de Loof worden honderd muziekpremis besproken die niet verliepen zoals gepland. Rachmaninov raakte na een desastreuze premi in een depressie, meesterwerken van Puccini, Var en Omslag van 'De dirigent is gevlucht'. Stravinsky werden weggelachen. De Loof schrijft over een ondankbare armige pianist, een paranormale violiste en een dirigent die tijdens het concert op de loop gaat.

Psycholoog Lauren Slater vertelt in De Box van Skinner De beroemdste experimenten uit de psychologie (De Bezige Bij; ¬ 21,50) de geschiedenis van tien opmerkelijke psychologische experimenten. Over de maatschappelijke deining die ontstond, de ervaringen van proefpersonen en de ethische dilemma's.

Tijdens haar leven, schrijft Veronica Buckley in Christina Koningin van Zweden (De Boekerij; ¬ 17,95), kreeg Christina veel kwalificaties: ze was de heks van het Noorden, moordenares en verraadster, maar ook een 'godin die gestuurd is door de hemel'. Haar leven lijkt theaterstuk.

Zijn er echt alleen maar foute en goede mannen?, vraagt socioloog Stephen Whitehead zich af in Van Neanderthaler tot nerd Over de goede en slechte kanten van 27 types mannen (MOM; ¬ 14,99). Hoe verschillend denken ze over liefde, relatie en seks? Welke types zijn er op de markt? Een vraag/antwoordboek over casanova's en nerds.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden