ISBN

Fictie..

De in Kenia geboren, in Toronto woonachtige kernfysicus Moyez G. Vassanji (1950) publiceerde vorig jaar in het Engels een groot historisch epos, dat nu is vertaald door Rob Kuitenbrouwer: De tussenwereld van Vikram Lall (De Bezige Bij; ¬ 22,50). Verteller is de in India geboren Vikram, die in Kenia te maken krijgt met (Engels) kolonialisme, cynisme en idealisme.

Merel woont bij Roosendaal, is schoolgaand, werkt daarnaast in een snackbar en heeft een hekel aan de vriend van haar moeder: Afhaalmeisje is het debuut van Liesbeth Mende (De Arbeiderspers; ¬ 13,95). En in de roman Rafael van Jan Eilander wil de elfjarige hoofdpersoon net zo'n beroemde voetballer worden als Van der Vaart (Rap; ¬ 14,90).

'Er was eens een sprookjesverteller en die ging dood.' Deze en vele andere memorabele zinnen zijn te vinden in Goede bekenden van Godfried Bomans (De Boekerij; ¬ 15,95), door A.M. Feilzer-August gekozen uit de zeven delen Werken. Met gelukkig ook onbekende stukken als 'Vakantie is voor de dommen' en de in Mn gehouden lezing 'Wat is een Nederlander?' over het volk dat leeft in aanhoudende motregen en niettemin miraculeuzerwijs blijft voortbestaan.

Scherpe autobiografische verhalen van Edith Templeton (1916) werden vertaald door Mea Flothuis: Cupido's pijlen (De Arbeiderspers; ¬ 19,95). En van de vijf jaar geleden herontdekte Hongaarse auteur Sor Mi (1900-1989) vertaalde Margreeth Schopenhauer de roman De gravin van Parma (Wereldbibliotheek; ¬ 18,90) over de passie van Casanova, die in 1756 uit de Piombi, de beruchte Loden Kamers van Venetintsnapte.

Non-fictie

Wat betekent 'dichtregelen', 'Kerstregime', en welk verboden wapen zag koningin Beatrix in 1999 graag versneld ingevoerd? De Haagse redactie van de Volkskrant beantwoordt in korte en heldere lemma's reeds nu alle vragen over personen, begrippen en gebeurtenissen die het parlementaire seizoen 2004-2005 zullen domineren, in de politieke gids Verjanpeteren, dramademocratie en andere schrikmomenten (Meulenhoff/de Volkskrant; ¬ 10,-).

Hij had al het werk van Bilderdijk in eerste druk en was volgens Max Pam een echte erudiet. Maar verder verzon hij zo ongeveer alles, suggereert Rudie Kagie in de biografische schets Boudewijn Bverslag van een mystificatie (Prometheus; ¬ 16,95).

Nadat hij de mooie gedichten van Gerrit Kouwenaar had gelezen over de vlier in de tuin bij diens Franse huis, vroeg Kees Fens zich af welke symbolische betekenis de vlier had. Hij vroeg het de dichter tijdens een diner. Die keek geamuseerd op van zijn bord. 'De vlier was gewoon de vlier.' Een goede les, te vinden in Een rijke bron (Historische Uitgeverij; ¬ 22,75), met essays van kenners over Tonnus Oosterhoff, Gorter en de geliefdste dichter van de 19de eeuw: Petrus Augustus de Gstet.

Bezuinigen? Marieke Henselmans geeft tips en adviezen in Het Bespaardagboek (Van Gennep;

¬ 14,95). Ze doet dat systematisch: op maandag een minicursus 'systeem in je geld', dinsdag een algemene besparingstip, woensdag een lekker recept voor minder dan 1 euro p.p., donderdag een geld besparende milieutip, vrijdag voordeeltip, enzovoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden