ISBN

Fictie..

Een Afrikaanse koning wil zijn dochter uithuwelijken. Probleem is dat er twee kandidaten zijn. Twee prijzen won de Franse romancier en toneelschrijver Laurent Gaudé (1972) voor De dood van koning Tsongor, drie jaar na verschijnen vertaald door Jan Versteeg (De Geus; euro 19,90).

Zes helden op sokken, geportretteerd door de Russische auteur Vladimir Makanin, in Geslaagd verhaal over de liefde (vertaling Gerard Cruys; De Arbeiderspers;

euro 24,95).

Opzienbarend is de rentree van Heere Heeresma, en dan ook nog met het eerste deel van zijn decennia geleden al aangekondigde oorlogsmemoires: een jongen uit plan Zuid '38-'43 (De Arbeiderspers; euro 12,50). Minder opzienbarend: Ronald Giphart schreef Tr o o s t , een roman over een gelijknamige tv-kok (Podium; euro 15,-). Allesbehalve verrassend, zij het altijd leuk: Er kon niets verkeerd gaan (Rap; euro 14,90), een tweede bloemlezing uit het werk van Bob den Uyl (gestorven in 1992), dit keer in hoofdzaak een herdruk van zijn bundel Een zwervend bestaan. ‰ Drie debuten: van Pieter Toussaint verscheen De brief (Cossee ; euro 18,90), over een jongen die van zijn familie vervreemdt; de neerlandica en Nabokov-liefhebber Maaike Kroesbergen schreef de broeierige roman Wa t e r t a n d e n (Augustus; euro 16,95), over een neerlandica (en Nabokov-liefhebber); en de blanke mannen in Blanke mannen (Veen; euro 16,95), drie novellen van docent economie Marc den Elzen, laten zich leiden door hun eigen wensen, met soms dramatische gevolgen.

Non-fictie

Overleven in een meedogenloze tijd, die kunst beheerste de grote componist Dmitri Sjostakovitsj. De musicoloog Solomon Volkov beschrijft in Sjostakovitsj en Stalin, vertaald door Henne van der Kooij, 'het duel tussen de kunstenaar en de tsaar' (De Arbeiderspers; euro 24,95).

De ijdelheid om je eigen stem te horen op de radio 'of je facie te zien op het kastje' is beduidend afgenomen, aldus politicus in ruste Jan Terlouw (afgelopen woensdagnacht nog een uur op de radio) in zijn herfstdagboek Achter de barricaden (Veen; euro 15,95).

Knack-redacteur Piet Piryns was zo verguld met de opmerking van Hugo Claus dat die ook wel eens 'minder eminente interviewers' op bezoek had gekregen, dat deze quote het achterplat mag sieren van Praten als ambacht (Meulenhoff/Manteau; euro 19,95), waarin gesprekken met Nederlandse en Vlaamse schrijvers.

Fieke Lakmaker vertaalde een selectie uit Charles Darwins brieven, uit de periode 1825-1859 (Nieuwezijds; euro 29,95); en van de Gentse darwinistische feministe Griet Vandermassen verscheen Darwin voor dames (Nieuwezijds; euro 19,95).

Topstukken uit de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, toegelicht door Hagar Peeters, Jan Mulder en Cees Fasseur, in het tweetalige De verdieping van Nederland/Legacy of the Ne t h e r l a n d s (De Buitenkant;

euro 12,5 0 ).

Zestig jaar geleden stierf koningin Elisabeth van België. Extravagant, pacifistisch en geboeid door yoga en psycho-analyse. Evrard Raskin beschreef haar leven in Elisabeth van België -een ongewone koningin (Houtekiet;

euro 24,95).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden