ISBN
Fictie..
Spookachtiger en fantastischer gaat het toe in de verhalen van E.T.A. Hoffmann (1776-1822), die Offenbach gebruikte voor zijn opera Les contes d'Hoffmann, en waarvan Anton Haakman er een paar vertaalde: Klaas Vaak en andere verhalen (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 29,95).
Wiebe Buddingh' vertaalde de nieuwe roman van slapstick-koning Tom Sharpe als Wilt is nergens (De Harmonie; euro 14,95), met in de hoofdrol de komische leraar Henry Wilt.
De Romeinse keizer stelde de filosoof Porphyrius aan het begin van de vierde eeuw aan als herschrijver van de Heilige boeken van de christenen. Hoe het Romeinse rijk het christendom wilde stuiten, is het onderwerp van de debuutroman Het tolhuis (521; euro 22,50) van Paul Janssen.
Wie kent Long John Silver niet, de eenbenige scheepskok, een schurk die desondanks sympathie wekt? Hij is terug, het fascinerende karakter uit R.L. Stevensons Schateiland (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 19,95), dankzij de nieuwe vertaling van Boukje Verheij.
Voor de verzamelaar, om razend van te worden: de bibliografie Hugo Claus voor twaalf lezers en een snurkende recensent (Elmar; euro 34,50), met een beschrijving van 700 Claus-uitgaven die sinds 1947 zijn verschenen.
Hans Vervoort bundelde de verspreide stukken over zijn Indische jeugd (1939-1953) en bewerkte ze tot chronologisch verhaal: Kind van de Oost (Reservaat; euro 15,-) en van Ayaan Hirsi Ali verscheen de tekst van de film Submission met toelichtingen (Augustus; euro 5,-).
Non-fictie
Na vier jaar onderzoek beschrijven Margriet de Roever en Jenny Bierenbroodspot in De begraafplaatsen van Amsterdam (Bas Lubberhuizen; euro 29,50) de geschiedenis van de dertig nog bestaande Amsterdamse dodenakkers, van het bijna vergeten Huis te Vraag aan de Schinkel tot het naoorlogse Westgaarde.
Hoe staat het met de radicale denkbeelden over 'het Westen' die onze zelfverklaarde vijanden koesteren? In Occidentalisme - Het Westen in de ogen van zijn vijanden (Atlas; euro 17,50) betogen Ian Buruma en Avishai Margalit dat de bron van de stereotypen die de haatgevoelens in Osama bin Laden cum suis doen oplaaien juist in het Westen zelf terug te vinden is. 'Een meesterwerk', schreef de Volkskrant.
De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, bepleit columnist Sylvain Ephimenco in Het land van Theo van Gogh - De multiculturele desintegratie (Houtekiet; euro 14,50), is het uitgangspunt voor een vreedzaam samenleven. Meer dan ooit, zeker sinds de moord op Van Gogh, zijn discussie, dialoog en vreedzame confrontatie via de pen noodzakelijk.
Hij was als psychiater verantwoordelijk voor de fysieke en psychische toestand van meer dan 25 nazi-oorlogsmisdadigers. In Neurenberggesprekken - Nazi's en hun psychiater Leon Goldensohn (Meulenhoff; euro 24,50) vertelt de in 1961 overleden Goldensohn over zijn tijdens het Neurenbergproces bijna dagelijkse gesprekken met nazistische kopstukken als Hermann Göring en Rudolf Hess.
Op vrolijke wijze levert psychologe Maja Vervoort in Gissen en missen - Valkuilen van de menselijke geest (Archipel; euro 17,95) het bewijs dat wij onszelf voor de gek moeten houden om te overleven. Gezichtsbegoocheling, gedachtenkronkels of gevoelsbedrog, geen mens ontkomt eraan.