ISBN

Fictie..

'Zitten een hazelip en een waterhoofd samen in de sauna.' Gaat dat somseen mop worden? Ja, en daarvan bundelde Jules Deelder er honderd:Konijnenhok op Overschie (De Bezige Bij; 7,50). De vorige weekgestorven Louis Ferron voltooide vorig jaar de roman die nu als zijnlaatste is gepubliceerd: Niemandsbruid (De Bezige Bij; 18,50).

De student filosofie Hans Barendse (1982) heeft zich ook verdiept in deliteraire romantisch-decadente traditie, blijkt uit zijn debuut Ben jijEngel (De Arbeiderspers; 14,95). Nog jonger is Faiza Guène (20), eenAlgerijns-Franse studente over het leven in een Parijse voorstad: Morgenkifkif (Sijthoff; 13,50) werd vertaald door Frans van Woerden.

Een zwarte buitenvrouw vermoordt na dertig jaar de blanke manager vande dorpsplantage op Bimshire, ofwel Barbados: de roman Mijn leven inschande (De Geus; 27,50) van Austin Clarke werd vertaald door Arthurde Smet. Elly Schippers vertaalde de mooiste Verhalen van de Weense auteurArthur Schnitzler (Atlas; 29,90), en Jan Pieter van der Sterre devoorlaatste roman van John Banville: Schijngestalte (Atlas; 19,90).

Non-fictie

'Een onthullend boek over een wetenschapper die de wereld op de rand vande atoomafgrond heeft gebracht', luidt de aanbeveling op de achterflap vanAtoombommen voor Al-Qaeda (Houtekiet; 22,-), vertaald door Hans Keizer.De Duitse auteur Egmont R. Koch schrijft daarin over de Pakistaanseingenieur Abdul Qadeer Khan, die bij Urenco in Almelo blauwdrukken stalvoor een bommenfabriek in zijn vaderland, maar volgens oud-premier Lubbersop verzoek van de CIA niet werd gearresteerd.

'Een tegendraadse handleiding', aldus de uitgever, is Baby's voorbeginners van de Britse schrijfster, tv-maakster en critica Anne Enright(De Bezige Bij/Cargo; 17,50). Enright schetst een 'onvervalst enonverbloemd beeld' van haar twee jaren als nieuwe moeder, met 'een goed oogvoor absurde situaties'.

De gebroeders Kaygun van journaliste Annerieke Goudappel (Atlas; 19,95) gaat over een gelijknamige Koerdische familie die in Nederlandde omslag meemaakt van een tolerante naar een verharde samenleving na deaanslagen in Amerika en de moord op Theo van Gogh, maar die ook verbondenblijft met het geboortedorp in Oost-Turkije.

Rob van der Laars en Yme Kuiper voerden de redactie van Beelden van debuitenplaats (Verloren; 23,-), over elitevorming en de notabelencultuurin het 19de-eeuwse Nederland. Zij putten daarbij onder andere uit recentwetenschappelijk onderzoek naar de levensstijl van eigenaars vanbuitenplaatsen, villa's en landgoederen.

De grote globaliseringsgids van journalist Evert Nieuwenhuis (VanGennep; 19,90) kan als handleiding dienen voor wie de globalisering wilbegrijpen en volgen. Het behandelt de materie van A tot Z, vanAandeelhouder tot Zapatista, van Bretton Woods tot Porto Alegre.

De titel, Duitse bunkers in Nederland (PRAK publishing, te bestellen viawww.rudirolf.name; 40,-), behoeft nauwelijks een toelichting, maar wathet boek opmerkelijk maakt is de uitvoerigheid en detaillering waarmee hetonderwerp wordt behandeld. Rudi Rolf en Hans Sakkers belichten degeschiedenis en betekenis van de bunkers onder meer aan de hand vantekeningetjes met teksten als 'Unterstand für Funkmeßgeräteauswertung',en beschrijven de bouwsels per plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden