ISBN

Fictie..

De dichter Rachid `wenst anoniem te blijven`, volgens uitgeverOscar van Gelderen van Rothschild & Bach. Afgaande op zijnongepolijste bundeltje Doekoe ( 5,-) hoeft hij nergens voor tevrezen.

Irmgard Keuns roman over een stenotypiste in het Duitsland vande jaren dertig werd na 64 jaar vertaald door Dineke Bijlsma: Hetkunstzijden meisje (Van Gennep; 14,95).

Er was al een toneelstuk en een musical, nu is er ook eenroman over de jonge jaren van de populairste Zweedse schrijfster:Van Astrid tot Lindgren werd geschreven door Vladimir Oravsky,Kurt Peter Larsen en Ann Ljungberg, vertaald door Marèse van derZant (De Rode Kamer; 15,-).

Ter gelegenheid van de tentoonstelling in De Zonnehof teAmersfoort verscheen Jan Wolkers - hommage aan een dubbeltalent(Optima; 12,50), met een interview van Coen Verbraak en eeninleiding van initiatiefnemer Rudi Fuchs.

Non-Fictie

Thomas Verbogt schreef Hart van De Dijk, geen biografie, geengeschiedenis, maar `een innig boek` over de rockband die dit jaar25 jaar bestaat (Nijgh & Van Ditmar; 14,90).

De Israëlische schrijver Amos Oz hield in 2002 twee speechesover het thema Hoe genees je een fanaticus? (De Bezige Bij/Novib;5,-)

Martin Bril bundelde een serie Volkskrant-columns in Hetverdwenen kruispunt - Berichten van het land (Prometheus; 12,50).Volkskrant-criticus Arjan Peters was onder de indruk van debiografie die Bart Chabot aan popmuzikant Herman Brood wijdde.Peters maakte een interview met Chabot, bij wijze van aanbevelingvoor een veronachtzaamd werk: De Broodschrijver (Nijgh & VanDitmar; 5,-)

Het bisdom Groningen is nog vrij pril, met een (her)oprichtingin 1956. Het tiende lustrum was aanleiding voor de bundelKatholiek leven in Noord-Nederland 1956-2006, waarin `katholiekewetenschappers` hun licht laten schijnen over `dit uniekediaspora-bisdom` (Verloren; 29,-).

Beb Vuyk, vooral bekend als kookboekenauteur, was ookschrijfster, journaliste, in haar jonge jaren plantagehoudster,activiste voor een onafhankelijk Indonesië en politiekvluchtelinge tijdens het bewind van Soekarno. Bert Scova Righinischreef haar biografie: Een leven in twee vaderlanden (KITLV;30,-).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden