ISBN

Fictie..

euro 35,-). In 'De nieuwe eeuw' stelt Milosz vast dat zijn lichaam hem niet meer wil gehoorzamen, maar hij staat er satirisch tegenover en lacht het uit. Gelukkig blijft hij 's nachts gedichten maken.

Voor de Nijmeegse uitgeverij Flanor stelde Gerben Wynia een bundeltje samen uit essays en vertalingen van Kees Verheul: Souvenir voor Sasha en Natasha (euro 20,-). Over onder anderen E. du Perron, Kees Ouwens, Joseph Brodsky en Verheuls lievelingspersonage: Akaki Akakitsj Basjmatsjkin, het schuchtere ambtenaartje uit De mantel van Gogol.

Al jaren draaide de Franse schrijfster Annie Ernaux om dit voorval uit haar leven heen. In 1999 schreef ze het op. De autobiografische novelle Het voorval is nu door Irene Beckers vertaald (De Arbeiderspers; euro 14,95). In de herfst van 1963 ging de 23-jarige studente Arnaux een paar keer naar bed met een student politicologie. De relatie was geen lang leven beschoren. Wel raakte Arnaux onbedoeld zwanger.

Een kleine maar fijne aanvulling op de literatuurgeschiedenis is Liederen van de blauwkraanvogel (Podium/Novib; euro 16,-), de keuze uit vertellingen en gedichten die de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog maakte uit overgeleverde literatuur die is gesteld in het '/Xam', de taal van de Kaapse Bosjesman. Die liegt er soms niet om, zoals in het lied van het monster NuNumma-Kwiten: 'hn-n, hn/ek vreet kinders wat huil'.

Een expeditie in de Sognefjord - de langste, diepste en grilligste van Noorwegen - is voor Jonas Wergeland ook een ontdekkingsreis in zijn binnenste. In De ontdekker (De Geus; euro 29,90) volgt de Noorse auteur Jan Kjaerstad voor de derde keer het gewezen wonderkind Wergeland. Paula Stevens vertaalde de zeshonderd pagina's van de roman die oorspronkelijk in 1999 verscheen.

Non-fictie

L Hanssen beschreef het leven van Menno ter Braak enkele jaren geleden in twee alom geprezen, vuistdikke biografie Die zijn nu teruggebracht tot handzame editie, uitgegeven door Meulenhoff: Menno ter Braak, 1902-1940 - Leven en werk van een polemist (euro 25,-).

Mechanisch speelgoed vormde een bron van vermaak aan tal van 18de-eeuwse vorstenhoven. In het historische detectiveverhaal De mechanische Turk (De Arbeiderspers; euro 16,95) voert Tom Standage een schaakspelende automaat ten tonele, een pop gekleed als Turkse tovenaar. Hij ontrafelt in zijn van suspense doortrokken boek de werking van die machine en de fascinatie voor zulke automaten.

In De vrouwen van de profeet - Wat heeft de koran over de vrouw te vertellen? (Van Gennep; euro 17,90) laat Nahed Selim zien dat het beroep dat door mannen op de koran wordt gedaan, ook wat kledingvoorschriften betreft, vaak misplaatst is. Ze herschrijft verhalen over vrouwen van de profeet; veel van de geopenbaarde waarheden in de koran kunnen niet los worden gezien van Mohammeds eigen liefdesleven.

Balkan-deskundige en GroenLinks-politicus Roel van Duijn reisde jarenlang op de Balkan rond. In De bruidenoorlog - Gemengde liefde en oorlog in MacedoniPapieren tijger; euro 18,-) heeft hij het over 'zeldzaam dappere mensen', de Albanese vrouw Myrveta en de Macedonische man Goce. Na een geheime verhouding moesten ze hun stad ontvluchten, belaagd door gewapende familieleden.

Classicus Rein Ferwerda laat in Lof der scepsis - Beschouwingen over taal, religie, schone kunsten, filosofie en psychologie (Klement; euro 18,90) zien hoe een sceptische levenshouding op veel terreinen van het leven vruchten afwerpt. De scepticus is een levenskunstenaar, wars van alle dogmatisme en fanatisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden