ISBN

Fictie..

Niet iedereen was enthousiast toen vorig jaar Windows on the World verscheen, de roman waarin Frric Beigbeder (voormalig copywriter, succesauteur van de roman ¬ 14,99) zich voorstelde wat er is voorgevallen in het restaurant op de 107de verdieping van het World Trade Center in New York, op 11 september 2001, tussen 8.30 uur en 10.29 uur. Nu vertaald uit het Frans door Marianne Kaas (De Geus; ¬ 22,50).

Door kanker overvallen, stierf Brigitte Reimann in 1973 nog voor haar veertigste. Tot op de dag van vandaag blijft er belangstelling voor deze DDR-auteur (Ankunft im Alltag, Franziska Linkerhand), en worden er correspondenties en onvoltooide manuscripten gepubliceerd. Margrid Bircken en Heide Hampel stelden bovendien Brigitte Reisamen mann, eine Biographie in Bildern (Aufbau-verlag; ¬ 22,90).

Er is geen ontkomen aan: na Eva en Kais ten slotte de dochter van Eva aan de beurt, in de trilogie over het eerste gezin op aarde, die de populaire Zweedse auteur Marianne Fredriksson twintig jaar geleden schreef. Met Norea, dochter van Eva (De Geus; ¬ 19,90) heeft vertaalster Anna Ruighaver er de complete 'Kinderen van het paradijs' opzitten, en dat getuigt van wilskracht.

Met de bundeling van de verhalen (op na, dat hij niet herdrukt wenste te zien) die L.H. Wiener publiceerde tussen 1984 en 1999, is bijna het gehele oeuvre van de Haarlemse auteur weer leverbaar. Een mooie herkansing voor allen die hem tot dusver hebben genegeerd: De verhalen (Contact; ¬ 22,90).

Alweer iemand die 'het laatste taboe' doorbreekt? Volgens De Bezige Bij wel. Sabina Murray's heldin Katherine is gefascineerd door kunst, minnaars en kannibalisme: Een verslindende obsessie (vertaling Lucie van Rooijen;

¬ 19,90).

Non-fictie

Majoor Bosshardt, het boegbeeld van het Leger des Heils in Nederland, vertelde op 85-jarige leeftijd haar leven aan Eline Verburg. Majoor Bosshardt Een leven voor anderen (BZZT¬ 13,50) is het portret van een vrouw die zowel in bordelen als in het paleis kon komen, omging met hoeren en verslaafden, met ministers en de koninklijke familie.

De Jodenstaat (Mets & Schilt; ¬ 19,-), zegt Theodor Herzl over zijn boek, 'moet de aanzet geven tot de algemene discussie over het joodse vraagstuk'. Het in 1896 gepubliceerde boek is een blauwdruk van hoe die staat eruit zou moeten gaan zien. Allerlei onderwerpen komen aan bod: huisvesting, scholing, politie en leger.

In Oplevingen van het denken Over de menselijke emoties (Ambo; introductieprijs ¬ 37,95; vanaf 1 januari ¬ 44,95) laat Martha Nussbaum zien hoe door de eeuwen heen gedacht en geschreven is over emoties. Ze ontleent haar inzichten aan de filosofie, de literatuur, de beeldende kunsten, de muziek en de film.

Larry Zuckerman, bekend van de bestseller The Potato: How the Humble Spud Rescued the Western World, beschrijft in De veroorlog krachting van Belgi Het verzwegen verhaal over de Eerste Wereld(Manteau/Het Spectrum; ¬ 19,95) het leed van de Belgen onder de Duitse bezetting. Het land werd door de Duitsers in augustus 1914 overrompeld en geplunderd; het werd door de bezetter geterroriseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden