ISBN

Fictie..

Vanavond treedt de Chinese 'onderlijfdichteres' Yin Lichuan (1975) op in het Amsterdamse Tropentheater. Bij Vassallucci verscheen haar robuuste roman over het hypermoderne Beijing: Fucker (¬ 16,50), vertaald door Yuhong Gong.

Yusef el Halal werd 'in 1978 geboren in Bouznika, Marokko', kwam op zijn derde naar Nederland, en acht zich een betere schrijver dan Bouazza en Benali: Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken (Nijgh & Van Ditmar; ¬ 14,90). Achter het pseudoniem gaat minstens lolbroek schuil.

Vijf jaar na zijn debuut publiceert Guido Snel (1972) de roman De dichter en de dief (Cossee; ¬ 18,90) over een zeventiendeeeuwse joodse beurshandelaarschrijver en 'een moderne jongeman anno nu'. Beiden krijgen onverwacht een hoop geld, hetgeen beide levens ontregelt.

De oud-docent en criticus Jacques Kruithof schreef de grote roman Het slotfeest (Atlas; ¬ 24,90); Tom Lanoye bundelde twee nieuwe toneelstukken, Diplodocus Deks & De Jossen (Prometheus; ¬ 17,50); en Eli Asser herlas na de dood van zijn vrouw Eefje in 2002 de brieven die ze elkaar in de oorlog schreven: Alles is meegenomen (De Arbeiderspers; ¬ 17,95).

Non-fictie In de nieuwe serie Pantheon (Bert Bakker; elk deel A 15,-) zullen elk jaar ongeveer tien 'klassieke' non-fictietitels verschijnen. Het gaat om boeken die door pers en publiek enthousiast werden ontvangen. De eerste vier delen liggen inmiddels in de boekhandel: Denkers in de ring Filosofiwen,sche polemiek uit vijfentwintig eeuversamengesteld door Maarten Doorman en Willem Visser; Plato, schrijver, teksten vertaald door Gerard Koolschijn; Darwins hofvijvan Een drama in het Victoriameer

Tijs Goldschmidt en Abram de Swaans Zorg en de staat Welzijn, onderwijs en gezondheidszorg in Europa en de Verenigde Staten in de nieuwe tijd.

Wat speelt er zich werkelijk achter de schermen van de SP af? In De socialisten Achter de schermen van de SP (Mets & Schilt; ¬ 18,-) portretteert Rudie Kagie voorzitter Jan Marijnissen die 'autoritair gedrag' wordt verweten, dissidente ex-leden, parlementari en partijbestuurders.

In Cosa Nostra De geschiedenis van de Siciliaanse maffia (Anthos; A 19,95) vertelt de Britse historicus en journalist John Dickie hoe de maffia, die ontstond in de dorpen van Siciligaandeweg heel Italin zijn greep kreeg en vervolgens de oversteek naar Amerika waagde.

Anil Ramdas, oud-correspondent van NRC Handelsblad en directeur van het Amsterdamse theater De Balie, bewerkte voor Zonder liefde valt best te leven Correspondentie uit India (De Bezige Bij; ¬ 19,90) zijn beste stukken tot een kaleidoscopisch beeld van de Indiase samenleving.

In Irak Oog in oog met de bezetting (Epo; ¬ 15,-) schrijven Afro-Arabisch politicoloog Mohammed Hassan en journalist David Pestieau over de gevolgen van de oorlog in Irak. Het verzet groeit. Zijn het terroristen of verzetsstrijders?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden